Khamis, 31 Oktober 2019

Nak Lagu Kahwin | Lamar | Terabadi

What? Nak lagu kahwin? Inilah yang memancing perhatian saya ketika saya intai sekilas lalu e-mel-emel yang masuk ke dalam peti inbox. Seperti biasalah, akan ada e-mel daripada adik-adik yang meminta kord gitar untuk lagu tertentu. Yang mana saya dapat tunaikan, saya tunaikanlah. Yang tak dapat, maaf ye. Dalam banyak-banyak e-mel yang saya terima, ada satu yang bertajuk 'Nak Lagu Kahwin'. Out of curiosity, cepat-cepat saya klik untuk baca.

Rupa-rupanya si pengirim, adik yang seorang ini memang ada special request. Dia minta pendapat saya untuk beri saran lagu yang sesuai untuk didendangkan (sambil memetik gitar) pada majlis resepsi abangnya pertengahan November nanti. Tapi, adik ni tidak mahu lagu kahwin biasa. Dia tak nak yang klise. Nak yang something sweet, something magical. Hahahah betul kan saya kata yang ini special request 😉😉😉 Kira dia nak buat persembahan istimewa untuk hiburkan keluarga dan tetamu majlis itu nanti. Tiba-tiba kau upgrade akak jadi fairy godmother ye?

Lama juga saya berfikir nak cadangkan lagu apa? Time-time begini, satu lagu pun tak terlintas di kepala. Tengah menung-menung tu, Bott masuk bilik. Sempatlah saya tanya dia tentang the so-called 'lagu kahwin' ni. Laju je Bott jawab, bukan ada dua tiga lagu baru dalam playlist saya sekarang yang sesuai untuk buat 'lagu kahwin' ke?

Yelah! Memang ada! Nampak tak betapa makin tua ni sel-sel otak saya semakin tak berhubung. Lagu-lagu di bawah ini saya dengar almost every day! Saya nyanyi, saya hum, tapi tak register dalam kepala pun yang lagu-lagu tu berkisar tentang lamaran dan perkahwinan. OK, ini antara lagu yang saya rasa 'cocok' untuk tunaikan permintaan adik kita ni.

Rabu, 30 Oktober 2019

Tips Pilih Bendi

Hari ini saya ingin berkongsi satu tips berguna yang saya jumpa di Internet. Sumber dan gambarnya tidak dapat dipastikan dengan jelas dari mana. So, the credit definitely goes to the original owner of the pic. Tips tentang apa? Tips untuk memilih bendi. Ladies' fingers or okra.

Bendi ni sedap makan yang muda. Kalau dapat yang tua, memang jenuh nak mengunyah. Jadi, macam mana nak pilih bendi yang sesuai untuk masakan kita. Perhatikan gambar di bawah.






Ya, kita lihat pada bahagian tangkainya. Jika tangkai tidak berlubang, maknanya bendi itu bendi muda. Kita akan nampak kawasan sekitar tangkai masih segar. Jadi, lulus untuk dimasak. Sedap dibuat ulam.

Sabtu, 26 Oktober 2019

Buat Kad Flamingo

Sebelum ini saya pernah tulis mengenai pelekat burung flamingo (Kecintaan pada Si Flamingoyang sangat sesuai dijadikan hiasan pada kad ucapan atau scrapbook. Tengok gambar di bawah. Cantik kan? Saya suka pada warnanya yang vibrant dan tema tropika yang datang bersama burung-burung merah jambu ini.


Kali ini saya hendak kongsi hasilnya pula. Ada beberapa kad ucapan yang saya buat menggunakan pelekat-pelekat flamingo di atas. Dah ada hiasan cantik sebegini, tak perlu kerah idea sangat nak buat kad macam mana. Main tampal-tampal, tepek ikut suka je 😉

Chords Bicara Rasa - Ariff Bahran & Sarah Suhairi (Easy Chords)

Hujung minggu ini lapang sedikit. Tidak ke mana pun sebab trauma nak keluar rumah. Dengan cuaca tak menentu, kesesakan lalu lintas dek kerana cuti panjang orang balik kampung...baiklah duduk diam-diam kat rumah.

Alang-alang dah ada masa lapang, saya layanlah e-mail-email yang request chords lagu. Selama ini tak terlayan sangat sebab sibuk memanjang. Tak berkesempatan sangat nak tunaikan satu demi satu. Bagi adik-adik yang minta lagu itu dan ini...maaf, tidak semua yang akak mampu tunaikan ya. Kekangan masa plus lagu tu mungkin akak tak suka hahahah 🤣🤣🤣

Antara lagu yang banyak dapat permintaan untuk chords mudah ialah 'Bicara Rasa' nyanyian Ariff Bahran dan Sarah Suhairi. Saya kenal mereka berdua ini semasa tengok Big Stage Musim pertama. Kalau tidak, memang tak ada klu langsung tentang artis-artis BBNU yang muncul bak cendawan tumbuh selepas hujan. Cubalah cari dan dengar lagu ini di Youtube. Saya suka gandingan vokal kedua-duanya yang bagi saya serasi. Lagu pun sedap.

Lagu 'Bicara Rasa' ini merupakan lagu runut bunyi untuk drama Sara Sajeeda lakonan Tiz Zaqyah. As usual, enjoy the song. Enjoy the chords. Selamat berdendang!


Kord Gitar dan Lirik Bicara Rasa - Ariff Bahran dan Sarah Suhairi (Easy Chords)
OST Sara Sajeeda


(Intro)
Am E G D
Dm Am B7 E E

Am E
Ada apa dengan cinta
G D
yang hanya manis pada bicara
Dm Am
tika bahagia indah semua
B7 E
sepertinya syurga milik kita.

Jumaat, 25 Oktober 2019

Vadai untuk Sarapan

Vadei. Wadeh. Vadey. Vaday. Vadai. Tidak pasti yang mana satu ejaan yang tepat. Sipi dan selisih huruf je. Janji ada bunyilah kan....Vadai seperti yang tertera dalam gambar di bawah ini dipanggil ulunthu vadai atau ulundu vadai. Kuihnya garing di luar, lembut di dalam dan dibuat daripada kacang dal putih. 

Ada satu lagi jenis vadai yang keras sedikit teksturnya berbanding yang ini. Vadai itu diperbuat daripada kacang dal kuning. Saya suka dua-dua tetapi jika tanya preference, saya prefer ulunthu vadai. 

Ini antara sarapan kegemaran saya. Saya boleh makan tiga hingga empat biji sekali duduk. Lagi asyik tak ingat dunia apabila dimakan dengan kuah kelapa (chutney). Memang dap dap dap! Vadai ini 'import' dari Taman Tun Dr. Ismail. Lembut dan fluffy. Tengok kegebuannya kita dah confirm tergoda! 

Jarang-jarang berpeluang nikmati vadai ini sebab takkanlah nak pergi TTDI semata-mata dek kerana nak makan vadai. Jadi, sekali-sekala apabila berpeluang ke area sana, saya akan tapau vadai ini,. Selepas itu, balik rumah...memang akan duduk dan nikmati sepuas-puasnya.


Khamis, 24 Oktober 2019

To Fold or Not To Fold

Saya pergi makan di Macha and Co. Tertarik tengok info yang diletakkan atas meja. Berkenaan daun pisang yang kita gunakan. Kan jika kita makan atas daun pisang, selepas selesai kita kena lipat daun pisang tu sebagai tanda kita dah habis makan.

Selama ini saya ingat boleh je lipat sesuka hati. Rupanya ada one tiny (but quite significant rule) yang kita kena observe.


Sebaiknya, daun pisang yang telah digunakan itu dilipat ke arah kita. Ini sebagai tanda kita appreciate hidangan yang sudah kita nikmati. Ingat ye, lipat ke arah kita. Jika sebaliknya (lipat ke luar, ke arah bertentangan), kita seolah-olah agak rude sebab tindakan lipat daun pisang ke luar hanya dilakukan ketika upacara pengebumian atau acara lain yang berkaitan dengannya sebagai menzahirkan takziah pada keluarga si mati. 

Jumaat, 18 Oktober 2019

Masak Lemak Cili Api Daging Salai Frozen

Gulai lemak cili api daging salai. Terliur tak? Haaa hidangan autentik dari Negeri Sembilan ini sememangnya menjadi kegemaran ramai. Terutama sekali bagi yang suka makan hidangan pedas. Terangkatttt! 

Saya memang suka. Suka gulai lemak cili api. Suka daging salai. Tetapi, hendak seru rajin untuk menyalai daging tu memang tidaklah. Bab-bab begini, saya lebih selesa jadi tukang makan sahaja. 😉  

Rezeki saya, baru-baru ini seorang kenalan Cekebon beri pek frozen ni. Bukan biasa-biasa. Ini pek daging salai frozen untuk masak lemak cili api. Cekebon tak boleh makan daging dan lauk pedas-pedas. Makanya, jadilah rezeki saya! Punyalah saya teruja! 

Daging salai yang sudah siap dihiris nipis. Satu bekas penuh ya. Extra point daripada saya sebab sangat memudahkan kerja!

Khamis, 17 Oktober 2019

Kord Gitar Kepingan Hati - ST12

ST12 merupakan antara band dari seberang kegemaran saya. Meskipun ahli asal dah berpecah, (Charly dan Pepeng bentuk Setia Band), kumpulan ini tetap tampil dengan lagu-lagu yang boleh tawan selera pendengar. 

Kali ini, ST12 bergabung dengan penyanyi Firman Siagian (kesukaan saya juga!). Dengan Firman sebagai vokalis baharu mereka, ST12 melancarkan sebuah single bertajuk 'Kepingan Hati'. This song might sound familiar sebab lagu ini sebenarnya pernah released di Malaysia sekitar tahun 2015. Tajuknya 'Terbaik Untukmu'. Ketika itu mereka tampil dengan vokalis lain.

Kredit: Nagaswara Official


Untuk #ST12NAFASBARU ini, 'Terbaik Untukmu' diberi nafas baharu dengan kemasan muzik yang lebih menarik dan ditukar judul kepada 'Kepingan Hati'. Muzik videonya sudah disiarkan di Youtube. Jika hendak tonton 'Kepingan Hati', klik di sini. Ingin bandingkan dengan versi dahulu, tonton 'Terbaik Untukmu'. Charly, vokalis asal ST12 pun ada buat cover lagu ini. Rasa-rasanya kalian suka yang mana satu?

Selasa, 15 Oktober 2019

Birthday Impossible Card untuk Dik Amy Syeera

Geleng kepala saya apabila lihat draf entri ini dalam blog. Tahu tak, kad ini saya buat pada hujung bulan November tahun lepas jika tidak silap. Dah nak satu tahun baru terhegeh-hegeh terbitkan entri di blog? Nazak betul rentak berbloging saya sekarang ini!

Baiklah. Berbalik pada kad yang hendak dikongsikan hari ini, a birthday impossible card. Jangan terkejut. Nama kad ini sahaja yang impossible. Tiada apa-apa yang mustahil pun. Cuma teknik lipatan kad sahaja yang agak berbeza. Sebelum ini, saya pernah kongsi mengenai impossible card. Baca lebih lanjut di sini dan di sini.



Kad ini ditempah oleh seorang rakan blogger, adinda Amy Syeera. Kenal tak? Alah, pemilik blog The Minimalist Traveler tuh. Kad ini untuk diberikan kepada Syafiq, tunangnya yang meraikan hari lahir pada bulan Disember. Huhuhuh budak-budak ni dah nak kahwin dah, baru story pasal kad ni keluar?! Teruk betul saya ni kan?

Amy sendiri yang pilih kombinasi warna dan kemasan emas pada kad. Something kind of futuristic with a hint of gold. Panel di tengah tu boleh letak gambar penerima. Bahagian belakangnya pula untuk tulis ucapan. Then, saya buat matching envelope dan tag hadiah. 

Thanks so much, Amy sebab tempah kad daripada akak. Mesti adik seorang ini sedang sibuk buat persediaan majlis perkahwinannya. Thanks for the invitation, dik. Inshaa Allah, jika tiada aral, akak akan hadir sama-sama meraikan hari bahagia Amy dan Syafiq ya!

Isnin, 14 Oktober 2019

Kegilaan Ceri Manis

Siapa pernah makan ceri manis segar-bugar seperti dalam gambar di bawah ini? Suka tak? Saya kalau ceri ini ada di depan mata, memang tidak akan tolak. Sekejap je bertangkai-tangkai ceri masuk tekak tanpa sedar. Nikmatnya rasa! Lagi-lagi kalau makan ceri yang sudah disejukkan ke dalam peti ais telebih dahulu. Dingin je masuk mulut.

Tidak silap saya, ceri ini dipanggil Ceri Northwest. Saiznya lebih besar sedikit berbanding ceri biasa. Rasanya pula bolehlah dikatakan sederhana manis. Tetapi, sangatlah addictive! Selain daripada rasanya, saya juga suka tekstur buahnya yang crunchy. Ala-ala makan buah plum saiz kecil gitu. Refreshing!



Ahad, 13 Oktober 2019

Guitar Chords Luka dan Bahagia - Han Byul (Easy)

Saya tidak ikuti sangat program Big Stage Musim ke-2 yang telah tamat bersiaran baru-baru ini. Kadang-kadang tengok jugalah klip di Youtube persembahan-persembahan Neeta dan Fieya Julia (kerana saya suka suara mereka). Selain itu, rajin juga intai persembahan si Han Byul waktu saya dan Bott kebosanan tak ada hiburan. Terhibur kami berdua tengok dia bersungguh-sungguh nyanyi lagu Melayu yang jadi tugasan saban minggu seolah-olah lagu tu lagu dia sendiri. 

Menepati ramalan majoriti, si Han Byul inilah yang dinobatkan sebagai juara. Semua finalis Big Stage berpeluang menyanyikan single baharu masing-masing pada malam konsert final. Lagu-lagu mereka semua not bad. Sedap didengar. Lagu Han Byul, 'Luka dan Bahagia' ciptaan Haqiem Rusli. Lagu-lagu si Haqiem ni seperti biasalah mendayu-dayu. Sesuai sangat dibuat berdendang sambil main gitar. Enjoy the chords!



Kord Gitar dan Lirik Lagu 'Luka dan Bahagia' - Han Byul Big Stage (Easy Chords



(Intro)
Am F C E

Am G
Hamparan hati lena memaksa
Dm C
terukir indah kasih bermadah
Dm G C
aku cuba tuk meluahkan
F E
kesan yang kau berikan

Jumaat, 11 Oktober 2019

Collywobbles

Sudah lama saya tidak buat entri 'Word Mania'. Banyak je perkataan menarik yang hendak dikongsi dengan kalian. Tetapi, asyik perap dalam draft. Tidak sempat nak ditulis entrinya.

Pernah dengar 'collywobbles'? 'Collywobbles' adalah antara perkataan yang secara peribadi saya anggap comel sebutannya selain daripada ragamuffin dan snollygoster. Tahu tak apa maksud collywobbles? Boleh agak tak? Yelah, kadang-kadang sesetengah perkataan kita dapat jangka makna melalui sebutan perkataan itu sendiri.  OK, ini erti collywobbles.


Secara ringkasnya, collywobbles ini ialah keadaan yang dialami oleh seseorang apabila berhadapan dengan sesuatu - perut tak sedap, rasa queasy atau gemuruh dan berdebar-debar. Senang cerita ibarat having butterflies in your stomach. Jika 'ada kupu-kupu dalam perut' merupakan salah satu daripada english expression yang biasa digunakan, collywobbles ini pula lebih kepada perkataan slanga atau something informal untuk gambarkan keadaan tersebut.

Khamis, 10 Oktober 2019

Ikan Pekasam Jentik Rasa

Saya kalau makan nasi, saya memang suka andainya ada hidangan tambahan yang boleh bangkitkan selera. Budu, tempoyak, cencaluk, ikan pekasam...semua saya suka! Bahaya sebenarnya sebab confirm makan bertambah sampai dua tiga pinggan. Mana cukup makan sepinggan nasi je kan? 

Kali ini nak cerita pasal ikan pekasam. Saya belajar makan ikan pekasam semasa di universiti. Ada seorang kawan yang ajar makan. Sebelum ini gemar ikan masin dan ikan kering sahaja. Semenjak itu, memang kalau jumpa ikan pekasam saya akan beli buat stok di rumah. Time tak ada selera, tekak pahit...maka keluarlah ikan pekasam sebagai penjentik rasa.



Tiga bungkus ikan pekasam buat stok. Gembiranya! Ikan pekasam yang ini ikannya kecil-kecil. Sedap digoreng sampai garing. Rangup krup krap krup krap gitu!

Selasa, 8 Oktober 2019

Bikin Jeruk Petai

Ini projek happy saya semasa musim petai baru-baru ini. Sana-sini nampak petai. Melambak-lambak di pasaran. Saya kalau dengan petai memang pantang. Pantang jumpa! Hari tu, Bott balik kampung dan bawa beberapa papan petai sebagai ole-ole untuk saya. Kemudian, pergi shopping kat Tesco ada pula petai reduced to clear. Senyum lebar macam dapat jongkong emas saya grabbed petai masuk troli. 

Balik rumah mulalah proses untuk memastikan kelangsungan hayat petai-petai saya. Satu cara paling mudah ialah kopek petai dan dinginbekukan. Memang boleh tahan lama berbulan-bulan. Tetapi, mentol kat kepala ini menyala terang! Jeruk petai! Siapa suka makan jeruk petai? Bau dia memang tak boleh tahan, tapi rasanya fuhhhhh! Tak toleh kiri kanan dah!


Cara Buat Jeruk Petai
  1. Bersihkan petai dan basuh. Kemudian, tanpa kopek kulit, rebus petai sehingga warna kulitnya bertukar. Cara ini memudahkan kita untuk keluarkan butir-butir petai tu nanti.
  2. Setelah itu, keluarkan isi petai daripada kulit satu persatu. Bilas dengan air bersih. Tuskan.
  3. Dalam sebuah mangkuk, bancuh air masak dengan sedikit garam. Garam inilah yang nak jerukkan petai kita tu nanti.
  4. Masukkan petai ke dalam bekas atau balang. Saya juga masukkan sekali beberapa tangkai cili api dan sekeping asam keping. Kemudian, masukkan air garam hingga menutupi paras petai tadi. Biarkan selama beberapa hari pada suhu bilik. Air akan mula bertukar warna menjadi keruh sedikit. Itu tandanya jeruk petai dah siap. Petai jeruk sedia dimakan!

Isnin, 7 Oktober 2019

Kacang Kuda untuk Kunyah-kunyah

Assalamualaikum semua. 
Selamat sejahtera. 
Moga hari ini kalian baik-baik sahaja.

Ini entri pertama saya untuk bulan sepuluh. Seperti biasalah, harap dapat konsisten tulis entri blog. Tetapi, ada sahaja kekangan. Baru sekarang sempat jengah blog balik.

Siapa di sini suka makan kacang kuda rebus? Well, chickpea is my favourite. Boleh kata apa sahaja hidangan yang ada kacang kuda, saya akan suka apatah lagi kacang kuda rebus.

Dahulu semasa kecil, Cekebon hantar kuih untuk dijual di kantin sekolah. Selain daripada kuih udang, Cekebon akan buat kacang kuda rebus dan bungkus dalam pek kecil-kecil. Dalam pada Cekebon sibuk membungkus kacang kuda, saya tolong bungkus masuk perut. 😜

Sekarang ini, stok kacang kuda memang sentiasa ada di rumah. Senang sebab apabila gigi ni gatal dan rasa nak mengunyah, bolehlah rebus kacang kuda untuk dijadikan snek. Selain itu, saya suka guna kacang kuda untuk letak dalam salad, buat inti sandwic dan falafel. Uishhh, sebut pasal falafel, terus rasa air liur meleleh! 

Kacang kuda rebus sesuai untuk dijadikan sebahagian daripada menu harian (snek atara meal) kerana kandungan glisemiknya rendah dan mengenyangkan. Jadi, tidaklah kita akan craving makan yang bukan-bukan.

Bagi yang eat clean, kacang kuda rebus seeloknya dinikmati begitu sahaja. Rebus kosong hingga kacang empuk tanpa garam atau sebarang perasa tambahan. Portion untuk sekali makan agak-agaklah dalam segenggam. 

Kacang kuda rebus saya dan Bott. Yang ini, saya kukus kacang bersama daun kari. Wangi je aromanya.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...