Ahad, Mac 29, 2015

Gift Ideas - The OUCH! Kit

Salam Ahad! Another gift idea untuk jadi inspirasi kalian - The OUCH! Kit

The OUCH! Kit? It's a basic first aid kit yang kita personalised untuk someone. Lebih kurang begitulah konsepnya. The OUCH! Kit ini saya buatkan untuk Cekengah. Adik saya, kalau bab ubat-ubatan memang fail sikit. Benda basic macam plaster dan panadol pun tak ada. Well, sometimes ada...tapi dia sendiri tak tahu kat mana dia simpan atau letak. Bila dia batuk ke semput ke dan saya tanya ubat mana,...dia sendiri tak boleh nak locate.

Dari situlah tercetus idea nak buat The OUCH! Kit untuk Cekengah. Saja namakan OUCH! sebab nak bagi nampak fancy sikit :) Jom tengok apa yang kita perlukan.

  • Beg kecil, pouch atau kotak kecil - Kita nak buat kit bersaiz kecil, yang ringan dan portable. Senang masuk beg atau letak dalam kereta.
  • Keperluan asas first aid kit + ubat-ubatan tambahan (jika ada). Untuk Cekengah saya masukkan sekali Salbutamol Inhaler & pil Ventolin (ubat ashtma).
  • Reben dan tag sebagai hiasan.


Abaikan tag Youtube sebab itu sekadar nak sesuaikan dengan tema Social Media Madness sempena birthday dia awal Mac yang lalu. (Baca di sini - Cekengah's Birthday Lunch)

The OUCH! Kit
Ini kandungan The OUCH! Kit Cekengah.
Isi kandungan kit
  1. Inhaler Asthma
  2. Ubat Ashtma
  3. Plaster
  4. Panadol
  5. Pil 'Chi Kit' Teck Aun (Cekengah suka sakit perut.)
  6. Minyak Angin Cap Kapak
  7. Minyak Kayu Putih (untuk redakan batuk berkahak - sila baca di sini.)

Apa yang nak diisi ke dalam The OUCH! Kit bergantung kepada anda. Yang penting, untuk setiap item, tidak perlu letak dalam kuantiti yang banyak. Nanti dah bulky dan berat, siapa yang larat nak bawa ke sana ke mari :)


Psst! Selalu period pain? Pil 'Chi Kit' Teck Aun sesuai dimakan untuk redakan kesakitan saban bulan :)

Khamis, Mac 26, 2015

Resepi Mudah - Kerabu Jambu Batu

Saya suka makan buah jambu batu. Kaya dengan serat, buah ini juga jatuh kategori rendah indeks glasemik. Jadi, apabila makan ikut portion yang betul, kandungan gula dalam darah tidak akan spike dan kita akan lambat rasa lapar.


Sebut tentang jambu batu, siapa pernah makan kerabu jambu batu? Jom cuba resepi mudah ni. Senang sahaja untuk membuatnya. Sedap ke tidak? Dap dap dap!

Kerabu Jambu Batu
Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 biji jambu batu (hiris nipis)
  • 1 biji bawang besar (potong dadu)
  • beberapa tangkai cili padi (hiris)
  • 1 ulas bawang putih
  • sedikit belacan
  • 3 - 4 sudu besar kerisik kering/kelapa goreng
  • garam dan gula secukup rasa
  • perahan jus air limau nipis secukupnya

Langkah-langkah penyediaan:
  1. Tumbuk cili api bersama bawang putih dan belacan.
  2. Satukan dengan bahan-bahan lain. Masukkan air limau nipis mengikut kemasaman yang dikehendaki. 
  3. Perasakan dengan garam dan gula. Gaul hingga semuanya sekata.
  4. Sedia untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!


Rabu, Mac 25, 2015

Ubi Cilembu Bakar

Ni kisah beberapa hari lepas. Bangun pagi je tiba-tiba teringin nak makan ubi cilembu bakar. Melampau tak? Penangan edit manuskriplah ni. Ada pula sentuh bab ubi cilembu. Lepas tu, kenalan saya di Jakarta boleh pula upload gambar dia makan ubi ni. Pingin ubi cilembu! Pingin ubi cilembu!

Ubi cilembu sebenarnya salah satu spesies keledek yang banyak terdapat di Indonesia. Turut dikenali sebagai ubi madu dek kerana rasanya yang manis. Apabila ubi ni dibakar atau dipanggang, kandungan gula di dalam ubi ni akan meleleh keluar dan caramelized. Tekstur ubinya akan kelihatan seperti bersira dengan gula merah.

Pagi tu jugak saya rengek dekat Bott nak pergi cari keledek bakar. Tidak silap saya, dekat kedai yang selalu jual buah berangan, ada baked sweet potato juga. Bott pening kepala. "Confirm ke kat kedai tu ada ubi cilembu?!" Saya dengan confident angguk kepala. Dah masuk Malaysia, tak adalah pakai nama ubi cilembu lagi! Jadi 'honey sweet potato' atau keledek madu ;)