Salah satu menu bersahur bila bangun tak de mood dan tak tahu nak makan apa. Kadang-kadang tu,.. tak ada angin nak makan nasi, jadi kita melempeng lah!
Lempeng ni instead of guna tepung gandum putih biasa, saya guna tepung atta. Tepung yang buat capati tu. Sebenarnya tepung atta ni banyak khasiat juga untuk kesihatan. Bagi yang nak jaga pemakanan, nak diet,...tetapi gemar makan cekodok dan lempeng macam saya hihihi bolehlah tukar penggunaan tepung ke tepung atta. Dan,...makan tu biar seadanya,...jangan sampai berpinggan-pinggan pulak!
Resepi? Tak ada sukatan khusus. Macam buat lempeng tradisional biasa je. Yang ini hanya semata-mata tepung atta, air dan garam. Kelapa parut pun saya tak letak. Portion air dan tepung tu agak-agaklah supaya jadi adunan lempeng yang tak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Garam pun jangan letak banyak-banyak ye,...