NOTA KASIH: Maaf, buat masa ini saya tidak berkesempatan untuk blogwalking dan balas komen-komen yang kalian tinggalkan. Saya dan team terlibat dengan projek #lelakilangitbumi. Saya belum berpeluang untuk buat entri rasmi mengenainya lagi but what is interesting is #lelakilangitbumi ada menyentuh tentang blogger and will evolve with bloggers as well.


Jadi, bagi yang suka baca novel online, setakat saya menulis entri ini, #lelakilangitbumi dah ada 20 bab live and accessible di Portal Ilham. Ingin jadi sebahagian daripada #lelakilangitbumi? Baca #lelakilangitbumi dan pilih watak kegemaran anda --> #teamdiha atau #teamariyyan di ruangan komen mana-mana bab. Nyatakan mengapa. Anda mungkin bertuah untuk buat special appearance dalam #lelakilangitbumi kelak.


Selasa, 24 Jun 2014

Resepi Gulai Masak Lemak Pegaga

Apabila saya tunjukkan Cekebon pokok pegaga saya, Cekebon excited sangat! Yelah, masa saya mula tanam pokok ni, Cekebon & Angah pergi London. So, diorang tak perasan pun Taman Herba Mini saya mula menghijau semula :)

"Buat masak lemak, kak!" Tu dia,...request dari bonda tercinta.

Gulai Masak Lemak Pegaga


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • Daun pegaga
  • Segenggam kecil ikan bilis
  • Santan (saya guna sekotak santan 200ml yang Reduced Fat/Lemak Dikurangkan) + sedikit air untuk cairkan santan
  • 2 butir bawang merah (hiris halus)
  • serbuk kunyit
  • 3 batang cili merah (buang biji dan potong serong)
  • asam keping
  • belimbing besi/buluh
  • 1 batang serai dititik
  • garam secukup rasa

Cara-cara
  1. Masukkan santan, bawang merah, serai, asam keping dan ikan bilis ke dalam periuk. Masak hingga santan mula mendidih. Kacau perlahan.
  2. Masukkan sedikit serbuk kunyit, cili merah dan belimbing. Kemudian, masukkan garam (hanya jika perlu) kerana kita dah ada masin ikan bilis.
  3. Akhir sekali, masukkan daun pegaga dan terus mengacau gulai (supaya tekstur santannya tidak pecah).
  4. Sedia untuk dihidang.


8 ulasan:

  1. Balasan
    1. sorry, azreen. akak boleh bagi jamu mata je :)

      Padam
  2. Membalas kunjungan. :) waa mcm2 resepi..boleh la irra try nnt

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat mencuba, Irra. Thanks sudi berkunjung ke mari.

      Padam
  3. Balasan
    1. Oghang nogoghi lah katekan.
      (actually campur Perak)

      Padam
    2. Fuhhh, gulai lemak oghang nogori tak leh lawan :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...