728 x 90

Jumaat, 22 Mei 2015

Happines = ?

Credit

Selamat Pagi Jumaat! Nah, ambil seorang satu 'budak suka senyum' ni dan berwajah manislah sepanjang hari. Kita semua nak happy, nak girang gembira. Tetapi, tafsiran happy kita berbeza. Apa yang buat saya gembira mungkin biasa-biasa aja bagi kalian. Perkara yang melonjakkan meter 'gumbira' kalian, mungkin tidak memberi kesan pada saya. 

Apa itu kegembiraan?


Hidup senang lenang?

Kereta dan rumah besar?

Memanjakan diri dan rehat sepanjang hari?

Bersama dengan yang tersayang?

Shopping pagi petang siang malam?
Senyuman manis daripada orang yang tidak dikenali?

Orang cakap kita muda dari usia kita yang sebenar?

Travel around the world?


Jadi, sebelum kita sibuk buru gembira dan bahagia, 
kita sendiri kena betul-betul jelas,..
kenalah betul-betul spesifik,.. 
apa yang kita cari?
di mana titik dan nilai gembiranya :)

Psst! Saya tiada di tower hari ini. Ada urusan dengan bebudak gitar saya. Sesi blogwalking terpaksa ditunda :)

48 ulasan:

  1. Fida gembira sangat hari ni..sebab esok cuti..yeah!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeayyyy! Tumpang gembira sama :)

      Padam
  2. happiness.. jom ber'happy'..hehe

    BalasPadam
  3. Salam jumaat barokah kak farrah :D

    BalasPadam
  4. BAHAGIA itu SYUKUR... SYUKUR itu BAHAGIA! Kita tak boleh mengubah sesuatu yang kita lihat... Tapi... Kita boleh ubah cara kita melihatnya... Jika kita tak dapat apa yang kita suka... Maka.. Langkah terbaik adalah sukalah pada apa yang kita dapat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wowwww..JM terpikat dengan kata-kata SS ni...seperti seorang falsafah berbicara..begitu dalam maksudnya..i'm really like it cara pendekatan SS...u r daebak lah cayang!

      Padam
    2. cukup ke ekin...sis JM like one trilion heeee

      Padam
    3. Sekali sekala berfalsampah... kah kah kah...

      Padam
    4. SS ada bakat buat buku motivasi. Macam Prof Muhaya :)

      Padam
  5. gembirakan diri sendiri sblm membuat org lain gembira

    BalasPadam
  6. saya gembira hari ni sebab saya selamat sampai kampung magrib td..n buat mak ayah gembira belikn makanan kesukaan ayah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, itu antara kegembiraan yang tak ternilai :)

      Padam
  7. Wawa gembira bila dapat duduk rumah setiao hari.. Spend time with my hubby & family.. Waahhhh, seronok sangatttt.. ")

    BalasPadam
    Balasan
    1. Precious moments! Waktu yg ada patut dimanfaatkan sebaiknya :)

      Padam
  8. istilah gembira yg mebuatkan JM senyum apabila apa yg sis JM inginkan Allah makbulkan...ya Allah syukur sangat...bila nk travel Allah beri laluan dan peluang, gembira dapat kenali rakan blogger yg baik hati dan menyenangkan sepert Farrah, SS, Suida, Deanna, ZF dan ramai lagi termasuk semua yg rajin singgah di blog...rasa gembira bila Allah beri kan kesihatan yg baik...ohhhh byk jika nk senaraikan kat sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rasa hepi bila semua org hepi!

      Padam
    2. @Sis JM - Yang penting, kita yang tentukan kegembiraan kita kan :)
      Saya pun gumbira ada Sis JM dan rakan2 lain dalam life saya.

      @SS - ♪♫ We are happy family! ♫♫

      Padam
  9. nak tambah satu lagi....rasa gembira apabila dapat kata-kata romantik dari SS hahahaahahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Patut laa SS batuk2 je... keh keh keh...

      Padam
    2. Nasib baik batuk2 aje. Kalau tersedak ke tercekik ke tak ke naya! :)

      Padam
  10. rasa gembira apabila dapat ole2 dari Farrah....rasa gembira bila Farrah tinggalkan komen di blog...ohh...byk nya yg buat sis JM rasa gembura...syukur ya Allah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baguslah sis,...bunga-bunga gembira kembang mekar dalam hidup! Keep it up!

      Padam
  11. ehh..komen ni tak masuk ke eh...rasa gembira bila dapat ole2 dari Farrah....gembira bila Farrah rajin tingglkan komen di blog...gumbira apabila dapat kenal rakan maya yang sporting.. rasa gembira apabila mak dan ayah sihat...ohhh...byk...syukur Ya Allah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masuk..masuk. Komen kat blog saya tak traffic jam macam blog Jari Manis :)
      Banyak perkara gembira yang kita perlu syukuri setiap hari kan,..

      Padam
  12. Gembira bagi kita bukanlah kegembiraan bagi orang lain kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul2. Tafsir gembira berbeza utk setiap individu :)

      Padam
  13. kebahagiaan yang mutlak adalah bila kita berasa tenang..In Shaa Allah.

    BalasPadam
  14. setuju dengan kak Farah cakap tu

    BalasPadam
  15. kdg2 org kata kalau kita nk gembirakn org lain..kita kena gembirakn hati kita dahulu... tapi bg saya tak kot... saya gembira bila saya dpt gembirakn org lain...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bila kita gembirakan orang, hati akan lapang. Itu punca kegembiraan yang paling berharga :)
      Hati kalau kusut, memang tak akan gembira.

      Padam
  16. semalam best sangat.. ari nih nak mintak satu smile tuh boleh.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. silakan silakan ambil lebih pun tak pe :)

      Padam
  17. Hapiness bila kita dapat membuat orang yang kita sayang gembira :)

    BalasPadam
  18. gembira tu bagi saya bila kita boleh ingat benda tu sampai bila-bila dan buat kita tersenyum sendirian.. saya gembira bila dapat pergi roadtrip ke langkawi dengan girlfriends saya... even langkawi sahaja. saya gembira bila dapat kumpul sama-sama satu family lepas tu pergi bercuti ke ulu yam even 1 jam sahaja dari rumah.. :)

    saya gembira bila dapat jadi pelajar cemerlang SPM mrsm, bila dapat tengok ummi senyum sambil cerita dekat orang :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yesss, apa yang seronok, setiap kali kita ingat kembali momen2 gembira tu, kita akan rasa gembira. Feelings yang takkan pudar :)

      Padam
  19. buat apa2 saja yg boleh gembirakan diri sendiri !

    BalasPadam
  20. dalam gembira ade duka dan dalam duka pasti ade kegembiraan
    ehh betul ke ayat ni
    hehehehe
    kak farrah boleh la buat kelas gitar untuk ayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aik...ni ayu yang nak main gitar ke Firash?

      Padam
  21. orang kata duit tak boleh beli kebahagiaan.. i dont think so.. kalau tak ada duit sumpah tak bahagia..
    susah hati all the time to make a living and banyak benda lagilah..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Phrase 'duit tak boleh beli kebahagiaan' dah tak praktikal dah zaman sekarang kan :)

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...