Khamis, September 25, 2014

Doa Mohon Keampunan Buat Diri & Keluarga

Assalamu'alaikum,
Perkongsian untuk hari ini. Moga-moga membawa manfaat untuk kita semua.


Doa Agar Tetap Mendirikan Solat & Memohon Keampunan Buat Diri & Keluarga 

(Surah Ibrahim, Ayat 40-41)

Terjemahan Ayat:

"Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku. Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan"



Rabu, September 24, 2014

Resepi Semur Ayam Mama Sastri

Saya dah lama teringin nak makan lauk semur ni. Kali terakhir makan rasanya dekat sebuah restoran yang menyajikan makanan Indonesia,..tak ingat di mana. Lama dah! Masa tu makan dengan nasi liwet. Sedapnya!

Minggu lepas, since saya ada banyak masa terluang, saya cuba juga buat lauk semur ni. Pada asalnya nak buat semur daging (yummmm yummmm....), tapi nanti Cekebon tak boleh makan. Penat saya jaga diet harian buah hati pengarang jantung yang seorang ini. Tak mahulah hanya kerana saya dengan food craving saya, tekanan darah tingginya naik mencanak!

Semur Ayam

So, kita buat semur ayamlah. Resepi diimport terus dari Bandung. Ini version Mama Sastri, salah seorang kenalan saya.  Bersungguh-sungguh dia cuba simplify resepi ni untuk saya. Maklumlah, saya ni bila resepi tu complicated sedikit, mula rasa nak angkat senduk dan melarikan diri. Orang 'pakar' la katakan. Hehehe. Makasih, Mama :)

Resepi Semur Ayam Mama Sastri

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 350 - 400g ayam
  • 200ml santan pekat (saya guna santan kotak tanpa kolestrol yang fat trimmed tuh)
  • 4 batang cili merah (belah dua, buang biji)
  • 5 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu makan kicap pekat
  • 2 helai daun salam
  • 2 sudu besar bawang goreng
  • 2 sudu besar daun bawang
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air
  • 2 butir bunga lawang
  • 5 butir bunga cengkih
  • 1 batang kayu manis

Bahan yang perlu dikisar:
  • 1 biji bawang besar
  • 5 siung bawang putih
  • 2 inci halia
  • 1 biji tomato besar
  • 1 butir buah keras
  • 1/2 butir pala
  • 1 sudu teh lada hitam


Langkah-langkah penyediaan:
  1. Bersihkan ayam. Gaul dengan kunyit dan garam. Goreng ayam hingga separuh masak. Ketepikan.
  2. Keluarkan minyak menggoreng ayam tadi dan tinggalkan hingga lebih kurang 2 - 3 sudu besar minyak.
  3. Tumis bunga lawang, bunga cengkih dan kayu manis buat seketika. Masukkan bahan yang dikisar. Tumis kesemuanya hingga naik bau.
  4. Setelah tumisan naik bau, masukkan kicap pekat, kicap manis. Tuangkan sedikit air supaya kuahnya tidak terlalu pekat. Masukkan ayam diikuti dengan santan, daun salam dan cili merah.
  5. Masak dengan api sederhana sehingga kuah memekat. Sekiranya inginkan lebih kuah, tambah sedikit lagi air.
  6. Tabur daun bawang dan bawang goreng sebelum juadah dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA!


Selasa, September 23, 2014

Pokok Thyme Dah Pindah Pasu

Ingat lagi tak bulan lepas saya ada tulis satu entri 'Projek Tanam Herba' - percubaan saya menanam rosemary dan thyme? Baca mengenainya di sini.

Sayangnya pokok rosemary saya umur tak panjang :( Mati dah semua. Suprisingly, thyme yang saya tanam pula hidup subur. Sekarang dah pindah ke pasu yang lebih besar. Baunya semerbak!

Pokok Thyme
Alhamdulillah, merasa juga Taman Herba saya ada pokok baru hehehe Kena baca buku gardening lepas ni, nak kenalpasti apa silapnya pokok rosemary saya tak naik. Kalau ikutkan, lagi senang tanam rosemary berbanding thyme.

Projek gardening saya yang seterusnya, nak cuba tanam selasih dan kucai pula :)


Isnin, September 22, 2014

Bubur Campak-campak 'Slow-cooked'

Bubur Ikan Bilis

Dua tiga hari ni, saya teringin sangat nak makan bubur. Pagi tadi bangun-bangun terus basuh beras, campak hirisan bawang besar, bawang putih, halia, lobak merah dan sedikit ikan bilis ke dalam slow-cooker. Masukkan air yang secukupnya. Tinggalkan. Hehehe...tak perlu tunggu. Pergi buat kerja lain ;) 

Menjelang tengah hari, bubur saya dah siap! Perasakan dengan garam, lada sulah, taburkan bawang goreng, daun sup dan daun bawang,...sedia untuk dimakan! Inilah hidangan makan tengah hari saya. Resepi campak-campak je. Jemput makan semua!

Enjoy the rest of your Monday :)