Ahad, Oktober 25, 2020

Resepi Air Fryer - Tempe Goreng Garing dan Sos Harrah

Siapa suka makan tempe? Selain dibuat lauk, saya suka makan tempe goreng garing begitu sahaja. Sedap dikunyah sebagai snek waktu gatal gigi. 😆 Kali ini goreng tempe guna air fryer. Untuk resepi tempe ini, tempe dihiris nipis. Kemudian, saya perasakan dengan sedikit serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis dan serbuk jintan putih. 

Banyak mana? Agak-agak je. Oh, jangan lupa letak garam secukup rasa. Gaul sekata semua rempah dan sedia untuk digoreng.

Sejak ada air fryer, memang apa hidangan yang boleh disediakan menggunakan air fryer, saya akan guna air fryer. Dapatlah sediakan juadah yang lebih sihat, kurang minyak. Letakkan ke dalam bekas air fryer. Jangan terlalu penuh, nanti susah udara panas nak circulate untuk masak hidangan kita) dan masak selama 15 minit.

Bersedia untuk dimasak manja dengan air fryer 😉

Rabu, Oktober 21, 2020

Buat Coffee Dyed Paper untuk Jurnal

Assalamu'alaikum. Hari ini entri kraf. Saya ingin kongsi cara saya buat coffee dyed paper. Dalam bahasa mudahnya kertas celup kopi hahahah. Kertas ini saya gunakan untuk buat junk journal. Tekstur  kertas yang dah berkedut sana sini dengan kesan kopi yang tidak seragam bersesuaian sangat dengan konsep junk journal.

Ingin tahu apa itu junk journal, boleh baca di sini.

Inilah antara kertas dengan kesan kopi yang saya dah buat. Selalunya saya akan guna kertas kosong tanpa garis. Kadang-kadang, saya celup juga kertas petak atau bergaris satu. Tengok apa yang adalah.

Ini pula contoh kertas yang sudah dimasukkan ke dalam jurnal. Nampak macam kitab kuning lama, kan? Hehehe itulah yang mahal.


Ada banyak cara untuk buat kertas dengan kesan kopi ini. Bergantung pada ruang yang kalian ada, masa dan bahan-bahan. Apa yang penting ialah serbuk kopi. Serbuk kopi yang saya maksudkan di sini ialah instant coffee powder. Yang mudah larut seperti Nescafe, IndoCafe ... apa-apalah. Janganlah pula guna kopi premium untuk celup kertas kalian. Sayangggggg. 

Cara pertama
Isikan air panas (tidak perlu terlalu panas, cukup untuk larutkan kopi sahaja) di dalam bekas yang boleh muatkan kertas. Masukkan serbuk kopi secukupnya, ikut tahap kepekatan yang kalian inginkan. Setelah itu, celup kertas ke dalam bancuhan kopi, biarkan seketika. Angkat dan keringkan. Kaedah ini agak makan ruang kerana kertas-kertas perlu dikeringkan di atas permukaan yang rata.


Cara Kedua
Buat bancuhan kopi seperti dalam cara pertama. Celupkan kertas dan bakar dalam oven sehingga sehingga kertas kering. Tidak perlu tinggi sangat suhunya. Ini kena bereksperimentasi. Berapa suhu berapa lama bergantung kepada oven masing-masing. Sesudah siap dibakar, anginkan seketika kertas sebelum disimpan. 


Saya lebih gemar guna cara yang kedua. Saya tidak perlu ruang yang banyak, kertas cepat kering dan saya boleh tindan semua sekaligus. Cuma kerja kita asyik ulang-alik ke oven sahajalah. Biasanya untuk sehelai kertas saya akan bakar sekitar 3 minit. Tersengih-sengih macam orang psiko intai oven sebab masa ini seluruh dapur saya akan dipenuhi aroma kopi. Kertas kopi dapat, bau kopi pun dapat!