Ingat lagi tak sebelum ini saya ada cerita yang saya teruja beli labu bersaiz besar untuk dibuat masak? Selain buat gulai labu, cucur labu, kopi labu (nanti saya kongsi resepi), saya juga sediakan labu goreng untuk minum petang. Cara penyediaan memang mudah. Rasanya sedap, rangup di luar, lembut manis di dalam.
Jom tengok resepi!
Resepi Labu Goreng
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
- 1 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh serbuk penaik
- sedikit serbuk kunyit
- garam secukup rasa
- air secukupnya
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)
Langkah-langkah penyediaan:
- Campurkan tepung, serbuk penaik, serbuk kunyit dan garam. Kemudian, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga membentuk bater yang tidak terlalu pekat dan tidak juga terlalu cair.
- Panaskan kuali dan minyak masak. Celup hirisan labu ke dalam bater dan goreng selama beberapa minit sehingga gorengan bertukar kekuningan. Jangan lupa balik-balikkan labu agar gorengan sekata.
- Angkat. Tus minyak dan sedia untuk dihidangkan.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 1/4 - 1/2 biji labu manis (bergantung kepada saiz, dikupas kulit dan dihiris nipis)
- 1 - 2 biji telur
- 1 - 2 sudu besar tepung gandum
- garam secukup rasa
- serbuk roti secukupnya
- minyak masak secukupnya untuk menggoreng jeluk (deep fry)
Langkah-langkah penyediaan:
- Pecahkan telur. Pukul sedikit telur (sehingga kuning dan putihnya bersatu) bersama tepung dan garam.
- Celupkan hirisan labu ke dalam bancuhan telur dan tepung, kemudian salut sekata dengan serbuk roti. Ulang proses sehingga habis.
- Goreng sehingga hirisan labu bertukar kekuningan. Jika menggunakan air fryer, masak pada suhu 180 darjah celcius dan laraskan masa mengikut air fryer masing-masing.
- Sedia untuk dihidangkan.