Assalamualaikum. Salam Hari Jumaat. Cepat betullah masa berlalu sekarang ini. Rasa macam baru je hari Jumaat... dah Jumaat lagi.
Hari ke-2 divaksin, saya masih lenguh tangan dan mengantuk. Malam tadi tak lena tidur sebab rasa lengan berdongkol macam lengan Awie atau Zul Ariffin. Pagi ni dah kurang sedikit cuma mata berat memang tak boleh bawa bincang! Ahamdulillah, setakat ini itu sahajalah kesan yang saya alami. Eh, sekejap... kalau asyik rasa lapar nak makan tu kesan sampingan vaksin jugakah? Dari balik semalam, perut macam berlubang dan saya tak berhenti mengunyah 😁
Hari ini ada kelapangan masa sedikit. Saya buat spring cleaning untuk e-mel, telefon bimbit dan blog sekali gus. Tak berani buat kerja suntingan atau terjemahan. Bimbang dalam kantuk ini tak pasal-pasal artikel orang saya tukar ke bahasa Sanskrit pula. Jadi, kita buat kerja rendah risiko - bersihkan gambar-gambar, e-mel dan dokumen-dokumen yang tidak perlu. Banyak juga gambar-gambar lama yang terperam dalam draf blog tidak sempat jadi entri. Salah satu daripadanya ialah Pisang Goreng Thai ini.
Pernah makan Pisang Goreng Thai? Apa bezanya Pisang Goreng Thai dengan pisang goreng biasa? Pisang Goreng Thai mengandungi beberapa bahan tambahan seperti kelapa parut, santan, gula dan bijan. Jadi, rasanya lebih lemak manis. Kalau makan masa baru diangkat dari gorengan, sekali duduk memang tidak cukup sepotong dua. Jom tengok resepi!