728 x 90

Jumaat, 12 September 2014

Resepi Mudah - Ayam Goreng Kari

Ayam Goreng Kari
Mari! Mari! Saya nak kongsi resepi ayam goreng kari. Juadah ni sangat senang nak disediakan. Apa yang penting, rasanya marvellous! Upin Ipin kalau tahu, diorang pun mesti suka! Hehehe. OK. Saiz hidangan untuk 4 - 6 orang makan. So, agak-agaklah portion ayamnya banyak mana ye. Selepas bersihkan ayam, perap dengan 1 sudu besar serbuk kari (ayam/daging), 1 sudu besar mayonis dan garam secukup rasa. Perap lebih kurang sejam. Then, goreng seperti biasa.

Sesudah tu, tumiskan hirisan bawang besar dan cili merah. Tuangkan ke atas ayam goreng tadi. Perahkan limau sebelum menikmati hidangan :)


15 ulasan:

  1. Dah info ni kat mak.
    Heheh..Amat penting untuk bgtau mak resipi yang baru.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Penting tu! Menu baru kena kasi tahu sama ketua chef :)

      Padam
  2. Mak aih. Letak mayo ek? Boleh try ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. klu xde mayo, letak plain yogurt pun boleh, dik.

      Padam
  3. wallaaa... senang jer kaann... :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. senang, idah. senang nak prepare,..lagi senang nak makan hehehe

      Padam
  4. Kak pasni masuk masterchef :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nggak bisa, budak. Akak masak tak lebih daripada 5 bahan. Confirm saringan pun tak lepas nih! ;)

      Padam
  5. eh jangan bagitahu upin ipin.. hihihi.
    sedap ni. nak try nanti.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Shhhhhhh! Jangan kasik tau!
      Selamat mencuba, Ros :)

      Padam
  6. biasa goreng letak garam dan kunyit je..leh la try yg ni pulak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Silakan, JM. Buat tukar-tukar selera :)

      Padam
  7. intai resepi ni nanti boleh cuba bila2 nak ubah selera

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...