Sabtu, 25 Oktober 2014

Keringkan Thyme Pula

Hari ini hampir seharian di luar. Outing dengan family kecuali Cekengah yang sekarang ni tengah sambut Diwali di bumi India :) Dah balik, sempat lagi melawat taman herba. 'Tuai' thyme. Nak dikeringkan. Sebelum ni saya pernah keringkan daun pudina. Ingin tahu caranya? Jemput baca di sini :)

Thyme. Sesudah dibasuh. Nak diikat untuk dikeringkan.


Insya Allah, esok saya jalan-jalan ke blog kalian. Dah bookmarked dan buat senarai lagi! Hari ni agak letih. Mata dah ruyup! Selamat Malam!


33 ulasan:

  1. Thyme selalunya masak apa kak? Saya nak tanam thyme macam tak tahu nak guna utk apa. hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak selalu guna untuk perap ayam panggang...boleh dibega-begakan dengan masakan lain sebab bau thyme ni wangi! Best!

      Padam
    2. ohh baru tahu lahh. First time dengar and first tengok

      Padam
    3. hihihi lepas ni boleh first time cuba makan lak :)

      Padam
    4. tapi kite tak makan sayur atau nama die dlm kamus idup kite : makanan hijau, haha

      Padam
    5. Mana tahu nanti tastebuds Nur berubah,..tiba2 suka giler kat 'makanan hijau' :)

      Padam
  2. amboi akak...macam2 tanamnya...tunggu tau akak, kite nk tayang kat blog kita jugak nnt, kita tanam apa kt umah...heheheheh :D tapi kena tunggu seminggu lagi lah...hehehehe :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tanam yg senang hidup je, Aisya :)
      OK, akan ku tunggu! Jangan lupa share tau!

      Padam
  3. Balasan
    1. Wangi tau herba ni, Zarul :)

      Padam
    2. ha, tu lah.. rasanya macam pernah bau thyme ni.. tapi x sure. bila akak cakap wangi, okay, confident sikit. hee

      Padam
  4. Tak pernah kenal lagi jenis herba ni..irrayyan.com

    BalasPadam
  5. selalu beli yang dalam botol je kak thyme ni. tinggal tabur je atas ayam. hehe. kalo x silap, hafiz suip punya nama restoran pun thyme. dia bukak kat area the atmosphere seri kembangan. haha. nampak tak saya ambik tahu pasal retis. actually terbaca kat paper haritu. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Statement budak buat akak gelak la...
      Betul. Akak memang suka guna thymen utk tabur atas ayam. Atas pasta pun sedap. Lagi-lagi kalau buat aglio

      Padam
  6. saya teringin nak tgk taman mini herbs akak tu,suka juga makan daun2 herba mcm pudina etc.. tapi thyme belum ada rezeki untuk merasa. hehe..mahal kan ? sebotol pun dah berapa ringgit. pudina tu selalu la juga kalau buat laksa letak banyak2..hehe..segar ja mulut.

    cekengah tu study kat india ka?

    BalasPadam
    Balasan
    1. heheh nanti satu hari akak share kat sini. Nana sama macam akak lah. Akak kalau makan laksa memang suka letak daun pudina banyak2 :)

      Cekengah gi vacation, ngam2 time diwali :)

      Padam
  7. thyme... pernah dgr.. tak pernah gune.. tak pasti pernah rasa ke tak.. haha...

    BalasPadam
  8. tak tahu pun ape thyme ni.
    lepas baca komen atas atas ni baru faham. ngeh ngeh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah, dapat ilmu baru ye..mana tahu lepas ni Izzati suka masak guna thyme pula :)

      Padam
  9. Balasan
    1. There always be a first time for every thing ;)

      Padam
  10. wow Kak Farrah bestnya. kalau menanam and menjadi memang best. CT beli thyme aje yang dah siap. tapi kalau masak pasta suka oregano. thyme kekadang aje..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohhh pasta pasta! Akak jarang guna thyme utk pasta, CT. Sebab wangi dan rasanya boleh overpower ingredients lain :)

      Padam
  11. Tyme ayu.beli yg kering je.. tp.bile masuk dlm makanan en asben xbape nk suke lak bau dia.. heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Kadang-kadang memang ada orang tak tahan bau thyme :)

      Padam
  12. Oh. Untuk apakah ini. Hahaha. Ai ni budak2 tahu makan je lahm hahah.o(〒﹏〒)o

    BalasPadam
    Balasan
    1. Well, Dik Na enjoylah zaman jadi budak-budak sepuas-puasnya! Dah besau nanti baru fikir rempah ratus dan herba ni semua :)

      Padam
  13. Banyaknye hasil tuaian K Farrah.
    Jauhnya cekengah pi sampai ke India

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bolehlah Shikin. Buat simpan-simpan dalam botol rempah :)

      Padam
  14. Balasan
    1. Cekebon takut nanti rindu kat akak hahahah perasan tak? Sebenarnya Cekebon tak larat nak travel jauh-jauh. Dia cepat penat.

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...