Rabu, Disember 23, 2015

My 20kgs Target

Pertama sekali, semestinya ini bukan target saya. Hahahaha! Saya bab diet dan exercise memang FAIL! Mini board ini saya buatkan untuk salah seorang bekas peserta Jom Kurus 1 Malaysia. Program di bawah Kevin Zahri tu. Walaupun telah tamat musim JK1M, peserta-pesertanya terus gigih ikuti program-program workout dan amalkan cara hidup yang lebih sihat.

Board My 20kgs Target ini adalah sebagai motivasi. A constant reminder kepada tuan punya diri yang berhajat untuk turun 20 kilo demi mencapai berat badan idaman. Berat badan ideal :)

Semasa terima tempahan ini, tuannya requested ASAP. Jadi, saya cuba fikirkan something simple yang boleh dibuat menggunakan bahan-bahan yang ada dalam stok kraf saya. Nak pergi kedai tak sempat. Alhamdulillah, inilah final look board apabila dah siap!

Selasa, Disember 22, 2015

Resepi Mudah Kuih Sagu Berkuah

Assalamu'alaikum,
Belakangan  ini, saya asyik buat entri mengenai makanan je. Hari ini nak 'berbagi' resepi salah satu kuih kegemaran saya, kuih sagu berkuah. Selalu buat sebagai hidangan minum petang atau pencuci mulut selepas meal. Nak menyediakannya pun mudah!

Beginilah rupanya :)


Resepi Mudah Kuih Sagu Berkuah

Sabtu, Disember 19, 2015

Pizza Bungkus

Sebelum ini, saya ada tunjuk cara saya buat pizza nipis (thin crust) menggunakan wrap. Boleh baca di sini. Baki satu keping wrap yang tinggal, saya gunakan untuk pizza bungkus pula. Bahan-bahannya masih sama. Saya gunakan lebihan toppings pizza tu je.

Mula-mula, ratakan sos cili dan sos tomato di atas permukaan wrap. Ikut citarasa kalau hanya nak guna sos cili atau sos tomato sahaja. Saya suka a bit of both. Ada masam-masam sikit, pedas-pedas sikit. Kemudian, untuk pizza bungkus ni saya taburkan sedikit pasrley, thyme dan oregano. Biar ada variasi rasa rempah jentik lidah;)

Setelah itu, letakkan toppings semewahnya di bahagian tengah wrap. Taburkan dengan parutan keju dan sedikit serbuk lada hitam. Lipat wrap supaya jadi bentuk bungkusan macam dalam gambar di bawah ini. Bakar  selama 10 - 15 minit, suhu 180 - 200 darjah celcius.

Paras rupa setelah siap dibakar.

Let's dig in! Jemput makan, semua.


Treat for one yang sangat berbaloi!

Nampak tak lelehan cheese yang bermesra dengan hirisan sosej dan lada benggala tu? Hihihi nikmati dengan senyuman :)

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!