728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Jumaat, 30 Disember 2016

Giveaway Planner 2017 by @papernplanner

Assalamu'alaikum,
Selamat menempuh Jumaat terakhir 2016!
2016 dah nak jadi sejarah. Alang-alang nak sambut 2017 ni, jom kita sertai Giveaway Planner 2017 by @papernplanner. Giveaway ini anjuran LZ, pemilik blog Whatever Apa-apa Sahaja.

Klik banner di bawah.
Giveaway Planner 2017 by @papernplanner

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef
Giveaway Planner 2017 by @papernplanner

Today Deal $50 Off : https://goo.gl/efW8Ef

Saya suka berkunjung ke blog LZ ni sebab kami berkongsi minat yang sama i.e. DIY & Kraf. Selain entri-entri berkenaan planner, kraf dan DIY, Whatever Apa-apa Sahaja ada banyak perkongsian menarik on lifestyle, recipes and useful infos. Macam-macam ada! Blognya kemas dan simple. Sejuk dan tenang je apabila blogwalking ke sini.


Saya tag:

Siti Nurzafirah
dear anies
dorsett pink

Cepat! Cepat! Tarikh tutup penyertaan - 7 Januari 2017

 

Chords Bila Benar Sayang - Bagindas

Pertama kali dengar lagu ini pada bahagian chorusnya, terus jatuh cinta! Lagu mellow begini, sesuai bangat untuk santapan pendengaran saya. Tenang je buat kerja sambil layan blues + mood jiwang. 😃  Video klipnya pun not bad. Kalau nak tengok, cari di Youtube ye.

Untuk kunci gitar Bila Benar Sayang ini, chords telah ditukar kepada C. Senang sedikit nak main compared to the original chords yang ada F#m, Gm dan Bm. Boleh kira easy chords lah kan. Oh, lupa,..ada Fm. Tapi jangan risau. Tak susahpun. 

Fm yang standard is a barre chord. Jadi, untuk beginner baru-baru nak lentur jari, saya cadangkan guna version yang paling simple, paling senang.

Rabu, 28 Disember 2016

Wordless Wednesday - Om Telolet Om


😀😃😁

Buat Sandwic Cendawan

Siapa suka sandwic cendawan? Sedap kan? Nak buat pun mudah sahaja. Ikut citarasa masing-masing. Untuk inti sandwic cendawan di bawah, saya gunakan cendawan shitake, lada benggala hijau dan bawang besar. Seasoning saya guna sedikit garam, serbuk lada hitam dan sos tiram.

Bersedia untuk 'dikapit' dengan roti :)

Mula-mula, hiris semua bahan. Panaskan kuali dan letak sedikit minyak masak. Tumis bawang hingga naik bau dan caramelized. Masukkan pula cendawan dan lada benggala. Perasakan dengan sos tiram, garam dan serbuk lada hitam. Alternatively, jika tidak mahu menggunakan sos tiram, boleh letak sedikit kicap bersama lada hitam atau guna Worcestershire sauce.

Hidangkan dengan roti pilihan yang dibakar dengan sedikit sapuan mentega. Selalunya saya makan begitu sahaja. Dah sedap dah! Jika suka, bolehlah tambah sos cili, mustard dan mayones. 

Selasa, 27 Disember 2016

Chords Segalanya - Haqiem Rusli (Easy Chords) OST Lara Cinta Ameena



Kord Lagu dan Lirik Segalanya - Haqiem Rusli (Easy Chords) 
OST Lara Cinta Ameena 

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
Am G F
Am G F


Am G F
Hampir pernah ku cuba sesali
Dm G C
Kerna telah memberikan segalanya
Dm G C Am
Siapakah diriku sebenarnya di hatimu
F E
Atau sekadar sandaranmu

(*)
Am G F
Saat ku mulai menyedari
Dm G C
Perasaanku tak pernah dipeduli
Dm G C Am
Salahkah diriku mengemis cinta darimu
F E
Apa ku tak punya harga

Ahad, 25 Disember 2016

Chords Jadi Aku Sebentar Saja - Judika (Easy Chords)

Ini antara lagu kegemaran saya sekarang. Budak-budak ngamen dekat area rumah saya suka bangat nyanyi lagu JASS ni 🎸 Tau-tau, saya pun turut sama hum lagunya. Dengar je terus jatuh hati especially pada lirik. Lirih sangat bila dia suruh kita jadi diri dia, berada dalam posisinya, fahami apa yang dihadapi walau untuk sebentar saja. Enjoyyyy the chords! Ini versi yang paling simple. So, tak ada bahagian interlude. Saya main tangkap apa yang budak-budak tu main je.😊


Kord Gitar | Kunci Gitar Lagu JASS (Jadi Aku Sebentar Saja) - Judika

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.


(Intro)
Am F G C
F Dm Am


Am F G C
Telah lama kau tinggalkanku
Dm F E
Sempat sia-siakan aku
Am F G C
Pergi jauh titipkan perih
Dm F E
Tak sedikitpun peduli

Jumaat, 23 Disember 2016

Terpotong!!!

Terpotong? Apa yang terpotong?


Nampak tak? Nampak tak? Saya sengaja letak kusyen pink kat bawah tu biar jelas sikit bahagian yang terpotong. Ahaks!!!

Agak-agak Yuri tahu tak telinga dia kena potong? 😆

Rabu, 21 Disember 2016

Wordless Wednesday - Birthday Frame




Titipan Kembara SS HH Sis JM

Jumaat lepas, Cekebon telefon cakap ada slip poslaju untuk saya. Kebetulan, hari tu saya memang balik rumah. Tertanya-tanya juga daripada siapa. Kalau diikutkan, boleh claim keesokan harinya. Tapi, dah saya tersembam terjelepok depan kedai (baca catatan clumsy saya di sini), niat nak claim parcel terpaksa tangguh dulu. Rasa ingin tahu yang membuak-buak pun kena kasi cool down :)

Mujurlah sebelah malamnya SS Whatsapp, inform yang ada hantar something. Berbunga-bunga hati ni. Terharu pun ada. Isnin pagi, terus berdesup pergi pejabat pos.

Inilah kiriman yang saya terima! Bukan daripada SS seorang,.. ini titipan kembara tiga orang! SS, HH dan Sis JM. Wah, sejak jadi sahabat kembara bertiga ni, macam-macam projek you all buat secara kolaborasi ye! Buat GA, buat combined parcels and gifts. I suka! I suka!


Ahad, 18 Disember 2016

Nursery Rhymes - Five Little Monkeys Jumping On The Bed

Sebenarnya banyak chords lagu kanak-kanak dan nursery rhymes yang nak dibuat entri. Tapi, kekangan masa buat semuanya tergendala. Hari ni saya share Five Little Monkeys Jumping On The Bed


Tonton video lagunya di sini.


Chords Five Little Monkeys Jumping On The Bed

C G7
Five little monkeys jumping on the bed
                      
C
one fell off and bumped his head.
                                                
G7
Mama called the doctor and the doctor said,
                           
C G7 C
"No more monkeys jumping on the bed!"


Continue with 'Four little monkeys…'

Continue with 'Three little monkeys…'

Continue with 'Two little monkeys…'

Continue with 'One little monkey…'




Jumaat, 16 Disember 2016

Yindia Segmen Untuk Bloggers & Instagrammers

Jommmmmm sertai ramai-ramai! :)

Klik banner di atas ye...


Bila Jalan Tak Pakai Mata,...


Kisah pagi Jumaat,..
bila jalan tak pakai mata,
tak pandang-pandang,
tiba-tiba,...
Eh, lantai hilang?!

Gedebukkkkk!
...dan  gempa kecil dirasakan di kawasan berhampiran 😣

Kaki 'terpeleot' :(

Mujur ada PAMOGA ehhhh,... PERSKINDOL!

Selamat Berhujung Minggu!


Selasa, 13 Disember 2016

Buku Sticker Bertema | Aktiviti untuk Anak-anak

Assalamu'alaikum, 
Sebelum ini saya ada tulis mengenai buku pelekat yang saya beli di Mr. DIY untuk projek kraf dan bahan aktiviti si cilik. Baca mengenainya di sini.


Buku sticker yang diborong ;)

Dua daripadanya yang bertemakan haiwan liar dan haiwan laut akan saya gunakan sebagai material pembelajaran Bahasa Inggeris anak didik saya. Aktiviti ini sesuai untuk anak-anak prasekolah, Tahun 2 dan Tahun 3.

Isnin, 12 Disember 2016

Thumbprints Tree Tetamu Hebat November

Assalamu'alaikum,
Terlambat lagi nampaknya saya buat entri penghargaan Tetamu Hebat bulan lepas. Sorry.
Better late than never, right?!

Jom tengok siapa yang kerap datang menyerikan FAMF Tower sepanjang November.


Isnin, 5 Disember 2016

Resepi Slow Cooker - Nasi Bukhari Ayam

Assalamu'alaikum, hari ini saya kongsi satu lagi resepi mudah - Nasi Bukhari Ayam. Kebetulan, hari saya masak hidangan ni, team kerja saya datang berkunjung ke rumah. Dengan saya seorang diri, tak larat nak prepare macam-macam sangat. Jadi, nasi ni saya masak menggunakan slow cooker. Di tempat baru sekarang, memang saya lebih gemar masak one pot meal guna slow cooker. Sediakan apa yang patut, campak-campak, tekan ON. Balik kerja dah ada makanan panas sedia menanti! 

Untuk sediakan Nasi Bukhari Ayam yang mudah, super simple,...saya gunakan  Perencah Nasi Daging Iman. Bukan buat from the scratch ye. Harganya RM2.70 sebungkus. Tapi masa saya beli di Tesco, tak silap RM2.35 ke RM2.45 sepek. Siap beli berbungkus-bungkus buat stok.

Inilah rupanya,...

Sabtu, 3 Disember 2016

Nescafe Kopi Pandan | Logitech x100 | Sandisk Ultra Dual Drive

Ada apa dengan tiga item di atas? Haaa,..sebelum ini, saya ada tulis mengenai Box of Joy yang diterima daripada LAZADA. (Boleh baca mengenainya di sini.). Macam-macam yang saya dapat! Dalam banyak-banyak barang awesome yang diterima, saya paling suka, diulangi,...PALINGGGG SUKA tiga produk ini 😃



I am  a coffee lover. Jadi, bila terima kopi pandan ni, senyum sampai ke telinga! Penggemar kopi seperti saya memang harus cuba rasa Nescafe White Coffee Pandan. Sebelum ini, saya quite sceptical. Best ke? Saya suka rasa dan aroma daun pandan dalam makanan but I don't want to have that strong essence in my coffee. Saya silap. Kopi + Pandan = SEDAPPPPPPPP!

Minum petang dengan Nescafe White Coffee Pandan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...