Sabtu, Oktober 16, 2021

Nasi Kandar Balik Klinik

Assalamualaikum. Apa khabar semua? Ada rumah ke tu? Ke dah mula merentas negeri pulang ke kampung atau cuti-cuti?

Saya tiada sebarang rancangan besar setakat ini. Kalau keluar pun, jalan dekat-dekat je. Bukan apa, cuaca panas terik sekarang buat saya cepat penat. Dengan kena pakai mask, dengan kena tahan panas ... silap hari bulan bersesak-sesak dengan orang ramai pula. Mana enjoy, kan? Baiklah saya duduk berehat lepak santai di rumah dahulu. 

Semalam, pagi Jumaat saya ada temujanji di klinik kesihatan untuk pemeriksaan rutin asma dan hipertiroid + review ujian darah. 


Sekarang pergi klinik memang seronok. Tak ramai orang. Setiap kali ke klinik kesihatan untuk temujanji, setiap kali itu ada pembaharuan dari segi sistem untuk memastikan keselamatan kakitangan dan pesakit. Gembira je saya masuk klinik untuk temujanji pukul lapan, pergi makmal tuntut laporan ujian darah, pergi bilik saringan check berat, tekanan darah, (ujian tiup tiub untuk asma tak buat sejak Covid) tahu-tahu dah duduk bersandar di ruangan menunggu. Tak selisih dengan orang sangat.

Pembaharuan kali ini ialah - pesakit yang datang temujanji untuk follow up di Unit Non Contagious Disease (NCD), setelah disaring di bilik saringan, fail atau buku kesihatan mereka akan diserahkan kepada doktor untuk diperiksa. Jika upon review keadaan terkawal (hasil keputusan ujian darah okey), tiada apa-apa masalah, pesakit tidak perlu jumpa doktor pun. Doktor akan terus prescribe ubat susulan dan tetapkan tarikh temujanji yang seterusnya. Jimat masa. Jimat tenaga. Efisien!

Saya pandang result tiroid, saya tahu yang saya tidak akan tergolong dalam kategori itu. Confirm kena mengadap! Tidak menunggu lama, saya dipanggil masuk bilik doktor. 


Alhamdulillah, semua okey ... semua cemerlang kecuali hormon tiroid je yang tunggang-langgang. Dari hiper jadi hipo pula. Hahaha itu bukan perkara baharu. Tetapi, kena juga pergi makmal buat ujian darah untuk tengok ada abnormalities pada darah tak. 


Baik-baik sahaja :)

Rabu, Oktober 13, 2021

Kad Semoga Cepat Sembuh - Healing Hugs

Salah satu kad yang saya buat baru-baru ini. Kad ucapan Semoga Cepat Sembuh.


Kad ini jenis kad poket. Maksud saya, kad ini jenis kad sekeping tanpa lipatan (seperti poskad) diletakkan di dalam poket khas yang berperanan sebagai sampul. Kiranya kad ini tidak menggunakan sampul surat biasa sebaliknya poket yang dibuat senada dengan tema dan warna pilihan.

Saya menggunakan kertas bercorak damask berwarna coklat dengan tona latar belakang yang lebih cair. Lebih ke arah warna krim. Kemudian, saya gunakan kad berwarna coklat gelap untuk wujudkan sedikit elemen kontra. 

Tidak perlu hias banyak-banyak kerana corak kertas sudah sarat, ada kemasan jalur emas (gold foil) pula. Sudah cukup cantik bagi saya.


Nasi Goreng Kicap Sotong

Semalam, di rumah ni, dari orang sampailah ke kucing semua tak ada mood. Lemau sepanjang hari. Jadi, apabila perut lapar, kami putuskan untuk masak nasi goreng sahaja. Senang. Nasi goreng apa? Bott ingin nasi goreng kicap sotong. Saya tidak kisah. ON sahaja. Janji perut berisi.

Bagi yang kurang jelas, kicap sotong ini bukanlah kicap yang diperbuat daripada sotong atau dakwat sotong. Sebenarnya kicap sotong ialah sos ikan yang sering digunakan dalam masakan Thai. Ada satu jenama popular dengan gambar sotong pada label pembungkusannya. Itu yang jadi kicap sotong.

Dalam erti kata lain, nasi goreng kicap sotong ni nasi goreng asas yang selalu kedai/restoran Thai jadikan base untuk hidangan nasi goreng mereka. Jika pesan nasi goreng ayam, paprik atau Pattaya, nasi goreng pakai resepi ini, kemudian ditambahlah ayam, telur dan lauk paprik.

Nasi goreng kicap sotong kami. Protein saya guna isi ayam manakala sayurnya, kailan. 

Selasa, Oktober 12, 2021

Apam Bakar Kelantan yang Gebu dan Mudah Disediakan

Sebenarnya saya sudah lama teringin hendak makan apam bakar Kelantan atau tepung apam. Apam lembut gebu yang diperbuat daripada tepung beras, disajikan dengan kelapa parut memang lazat sekali. Bagi saya, apam bakar Kelantan sedikit berbeza daripada hidangan apam yang lain. Agak unik rasanya disebabkan penggunaan bahan-bahan seperti bawang merah, halia dan lada hitam.

Hendak mencari apam bakar Kelantan asli di kawasan saya memang tidak akan jumpalah. Jadi, mahu tidak mahu terpaksa usaha buat sendiri. Saya cuba dapatkan resepi daripada teman-teman di sebelah Pantai Timur. Ada banyak versi juga rupanya. Ada yang guna halia, ada yang tidak. Ada yang letak tapai, ada yang letak nasi. Saya difahamkan penggunaan tapai atau nasi adalah untuk buat apam supaya jadi lebih gebu dan kekal lembut sepanjang hari. 

Kebetulan beberapa hari sebelumnya memang ada beli tapai kerana mahu buat tapai goreng. Tetapi, dah jumpa resepi tradisi apam bakar yang guna tapai, kita dahulukan yang ini.


Lihat juga: Resepi Tapai Goreng


Hasil percubaan pertama saya membuat apam bakar Kelantan.