Isnin, Oktober 01, 2018

Hari Ini Hari Kopi

Assalamu'alaikum.
Salam 1 Oktober. Bulan ke - 10 untuk 2018.
Bab ke - 10 untuk 'novel' 12 bab kita. 3 bulan terakhir yang sebolehnya ingin saya manfaatkan sebaik mungkin. Moga Oktober baik-baik sahaja.

Oh, hari ini 1 Oktober merupakan Hari Kopi Sedunia. Untuk coffee lover (and coffee addict) seperti saya, this is something that I look for every year. Masa inilah berpeluang nak rebut tawaran-tawaran menarik berkaitan kopi. Tahun lepas, saya  manjakan diri (more to spoiled kan diri sebenarnya sebab lebih kafein, jantung berdegup lebih laju huhuhu) dengan minum empat jenis kopi pada tarikh ini. Kemudian, dapat pula Nescafe Gold Barista as an early birthday present from Cekengah.


Mr. Barista saya 😀
Nescafe Gold Barista

Disebabkan hari ini hari bekerja, saya dan Bott je yang cuti, maka misi Hari Kopi hanya melibatkan kami berdua. Started my day with a strong Davidoff coffee yang dibancuh oleh Bott. Then, kami keluar untuk buat urusan di luar. Masa buat urusan di luar nilah, macam-macam kopi yang menyelit antara urusan kami. Hehehe, di Sungai Buloh, saya sempat makan donut kopi dan kismis + sepotong kek tiramisu.

Selasa, September 25, 2018

Resepi Sayur Campur Goreng Kilas

Siapa suka makan brussel sprouts? Saya tidak pasti apa nama sayuran ini dalam Bahasa Malaysia. Biasa guna kubis brussel je. Takpun guna bahasa pasar panggil kubis ketot atau kubis kecil. Saya jarang beli kubis brussel ini sebab kurang gemar akan rasanya. Jadi, memang tidak akan masuk dalam menu harian.

Nak dijadikan cerita, Cekengah memang on diet. Dia memang akan beli dan plan meal dia sendiri. Tetapi, ada satu rule yang consistently applies. Anything yang nak perish atau rosak sebelum Cekengah sempat makan, Along kena selamatkan. 😆 Sebab kadang-kadang dia sibuk, balik lambat atau bertugas di luar kota, food yang dibeli memang tak termakan. Termasuklah sebungkus brussel sprouts yang semakin hari semakin kecut di dalam peti sejuk.

Maka, saya masaklah sayur campur. Tetapi kali ini tidak buat style sos tiram kuah pekat tu. Saya guna minyak bijan dan kicap cair. Sayur campur versi ini digoreng kilas (stir fry). Tekstur sayur-sayurannya rangup krup krap krup krap gitu!


Khamis, September 20, 2018

Tempus Fugit

Assalamu'alaikum. 
Seperti biasa, timbul tenggelam timbul tenggelam dan  buat kesekian kalinya saya timbul kembali di blog ni. Rindu betul akan tower sunyi sepi saya ni. Hendak buat macam mana, banyak benar urusan di luar yang perlu dilunaskan. 

Entri terakhir saya 12 September. Rasanya macam tak adalah lama sangat saya tinggalkan blog. Entri draf pun makin lama makin bertambah. Tak dan nak publish. Tahu-tahu dah 20 September! Baki 10 hari je lagi untuk bulan ini.  Alahai, tempus fugit


Tempus fugit ini merupakan istilah latin yang bermaksud masa berlalu begitu pantas. Dah lama tak guna. Dahulu semasa belajar, tahulah sedikit sebanyak istilah latin dan singkatan  (abbreviation) yang diambil dari bahasa latin. Sekarang 'wes tuek' [ baca: sudah tua ;) ], dah tak ingat sangat dah. Otak dah berkarat. Tetapi, dalam karat-karat tu, tempus fugit memang tak saya tak lupa. Personally, saya macam fascinate dengan phrase yang satu ini. Setiap kali tak menyempat siapkan assignment, bukan main lagi guna alasan tempus fugit. Hahaha! Bukan laku pun!

Rabu, September 12, 2018

Resepi Air Fryer - Cucur Keledek

Resepi cucur keledek air fryer di akhir entri.

Saya ini memang penggemar cucur @ cekodok @ godok. Tak kisahlah, apa jenis cucur semua memang ON aje. Dahulu semasa kecil, memang gemar sangat makan cucur bawang. Pengasuh saya, Mak Tina akan buatkan cucur bawang untuk makan depan TV petang-petang sambil tengok kartun.

Masa sekolah menengah pula, tinggal saya seorang je di rumah dengan ibu dan baba. Adik-adik lain duduk dekat asrama. Tiap-tiap pagi Cekebon akan buatkan pelbagai versi godok untuk saya bersarapan dan bawa bekal ke sekolah. Antaranya, godok bawang, godok ikan bilis, godok isi ketam, godok fish cake dan macam-macam lagi.

Dalam banyak-banyak cekodok Cekebon, cucur keledek antara yang paling saya suka. Lemak manis gitu. Apabila tergigit potongan keledek tu, nikmatnya!

Lihat juga: Resepi Bebola Keledek Viral


Kebetulan ada satu keledek kecil di dapur. Lebihan keledek yang Cekengah beli untuk diet dia. Bila tinggal satu ketul kecil tu, nak dibakar pun alang-alang. Jadi, saya dadukan kecil-kecil, masukkan ke dalam adunan cucur.

Disebabkan dah nak makan tepung (faham-fahamlah kalorinya berapa banyak), rasa insaf tu adalah terlintas di hati. Makanya, kita buat cekodok keledek guna air fryer. Tak perlu minyak. Tak perlu deep fry. Cuma, jika nak buat cekodok air fryer, tak bolehlah pakai bater cair biasa. Tepung adunan perlu dijadikan doh terlebih dahulu macam style buat cucur kembung manis yang viral tu.

Cucur Keledek Air Fryer