Khamis, November 19, 2020

Kad Tahniah untuk Orang Kahwin Bahagian 1

Assalamu'alaikum,

Bilakah kali terakhir kalian hadiri majlis perkahwinan? Maklumlah, musim PKPB ini majlis yang dibuat untuk meraikan mempelai tidak boleh semeriah dahulu. Kita kena terus beringat dan berjaga-jaga.

Sebut pasal majlis dan kenduri kahwin, hari ini entri kraf kertas tentang kad tahniah. Bukan kad tahniah biasa, tapi kad tahniah untuk orang kahwin.

Di bawah ini merupakan sebahagian daripada kad-kad tahniah untuk pengantin yang saya buat sepanjang tahun lepas. Tahun ni punya, cuma ada dua tiga tempahan je rasanya. Itu pun tak dan ambil gambar. 

Jom tengok! Mana tahu boleh jadi inspirasi 😊


Explosion box - Wedding dress & Tuxedo

Explosion box ini sejenis kad dalam bentuk empat segi sama. Apabila kita angkat penutup kotak, dinding kotak akan collapse. Bahagian dalaman kotak dihias dengan gambar-gambar dan pelbagai hiasan yang mengangkat tema perkahwinan. 

Selasa, November 17, 2020

E-book Budak Ipoh Selipar Putus - Syameen Khalili

Assalamu'alaikum.

Hari ini saya ingin kongsi tentang e-book yang saya baru baca. Ok, pembetulan ... yang telah saya baca pertengahan Oktober yang lalu. Tetapi, disebabkan sikap tangguh-tangguh saya, lambat kisah e-book ini jadi entri.

Jika kalian perasan, saya jarang tulis ulasan atau resensi mengenai buku-buku yang telah saya baca. Ini kelemahan saya. Saya tidak pandai tulis review. Kalau ada entri tentang buku pun, lebih berkisar tentang pengalaman seronok saya yang ingin saya kongsi bersama kalian. Benda baik kena kongsi sama-sama!

Sama juga seperti 'Budak Ipoh Selipar Putus' ini. Sebuah karya oleh Syameen Khalili, seorang penulis yang saya kira miliki magis dalam kebolehannya menyusun aksara.  

Saya mula membaca karya penulis ini (Jejaka Jelmaan Jemala, Gadis Penyelamat dan Kadir Kadariah) ketika mula berjinak-jinak dengan aplikasi Wattpad beberapa tahun yang lepas. Selepas tu saya ke mana, Wattpad ke mana. Sekarang inilah baru nak aktif membaca dan menulis semula.

OK, berbalik kepada e-book ini, apa kata kalian baca sinopsis terlebih dahulu?

ebook, 170 halaman

Diterbitkan 2020 oleh Siti Syameen Md Khalili

ISBN139789671802915

Isnin, November 16, 2020

Resepi Kuih Bom Mentega Kacang | Kuih Bijan

Assalamu'alaikum,

Kuih Bom Mentega Kacang. Kuih Bijan Mentega Kacang. Bebola Mentega Kacang. Sebenarnya tidak ada nama spesifik untuk kuih ini. Ini kuih musim PKP. Lama peram dalam draf. Baru hari ini sempat terbit entri. 

Waktu tu, saya teringin sangat hendak makan kuih bom. Tidak kiralah yang intinya kelapa parut manis atau inti kacang, janji kuih bom. Tetapi, manalah nak cari. Zaman PKP beberapa bulan dahulu kan gerai-gerai kecil ni tidak boleh berniaga.

Makanya, saya cuba buat sendiri. Dah nama pun kuih musim PKP, guna bahan apa yang ada dalam pantri sahajalah. Yang penting, dapat menikmati tektur kuih bom yang kenyal-kenyal dengan inti manis.

Tanpa bijan putih, inilah kuih bom togel saya. Berintikan lepa kacang. Kebetulan, mentega kacang saya ini dah nak tamat tempoh. Kita jadikan kuih supaya tidak membazir. OK, jom intai resepi.


Ahad, November 15, 2020

Resepi Asam Pedas Mudah

Bayangkan, semasa perut tengah lapar kita disajikan dengan hidangan asam pedas berkuah pekat dengan nasi panas. Fuhhh, terliur tak? Tidak kiralah protein apa yang digunakan, daging, ikan atau ayam, janji ada bendi dan daun kesum secukupnya!


Sayalah orangnya yang suka masakan asam pedas, yang akan enjoy banjirkan nasi dengan kuah, ratah potongan bendi puas-puas. In fact, di rumah ini, jika buat lauk asam pedas, tidak perlu letak protein banyak pun. Yang penting kuah kena banyak, bendi dan daun kesum kena extra! Apabila bendi empuk tu dikunyah, kuah asam yang meresap dalam bendi meletus di mulut, nikmatnya!


Di bawah ini ialah panduan resepi asam pedas paling senang yang biasa digunakan di rumah. Walaupun saya ini asal dari Melaka, bab asam pedas saya pilih versi termudah. Ini kira resepi asas ya. Jangan pula dibandingkan dengan resepi asam pedas autentik dari Johor atau Melaka. Resepi ini menggunakan bahan-bahan asas sahaja, tidak pakai rempah tambahan lain seperti halba semua tu.



Hidangan asam pedas kegemaran. Tak perlu lauk lain dah! Hadap yang ini sahaja 😊