Rabu, Disember 23, 2020

Countdown 2021 - Balang Kegembiraan

Balang kegembiraan? Sebenarnya ini memang aktiviti saya saban tahun sejak 2018 lagi. Pada permulaan tahun, saya akan sediakan satu balang atau bekas bertutup dan jadikan sebagai 'Happiness Jar'. Selain itu, sediakan juga kertas catatan kecil dan pen untuk memudahkan kita mencoret. 

Sebuah balang kegembiraan yang dibuat pada bulan Januari adalah untuk  catat semua memori manis, kenangan bermakna atau perkara baik yang dialami sepanjang 12 bulan berikutnya. Saya peroleh inspirasi balang kegembiraan ini melalui Pinterest. Boleh baca entri 'Happiness Jardi sini

Apa yang penting dan lebih menyeronokkan ialah penglibatan seluruh ahli keluarga atau isi rumah. Sesuatu yang indah berlaku dalam hari kalian; sesuatu yang kalian rasa berbaloi untuk dikenang atau disyukuri ... catatkan momen tersebut dan masukkan ke dalam balang kegembiraan.

Nanti, malam tahun baharu duduk ramai-ramai dan buka balik setiap catatan satu per satu. Kadang-kadang kita terlalu sibuk sehingga lupa hendak hargai detik-detik gembira yang pernah kita lalui. Inilah masanya untuk kenang balik semua itu bersama-sama.

Isnin, Disember 21, 2020

Countdown 2021 - Planner dan Jurnal 2021

Tinggal kurang lebih sepuluh hari lagi kita akan sambut ketibaan tahun baharu. Teruja tak nak melangkah ke 2021? Yelah, 2020 banyak perkara yang tidak terduga berlaku, banyak aspek kehidupan kita berubah dan perancangan-perancangan yang tertunda atau terpaksa dibatalkan. Tentulah tahun baharu ini kita harapkan sinar yang lebih baik dan menjanjikan sesuatu yang positif. 

Secara peribadi, saya memang tidak sabar nak tutup 2020 dan mulakan 2021 dengan lebih tenang, lebih bersedia. Seperti biasa, apabila sebut pasal tahun baharu, tentu akan terfikir  tentang planner, buku catatan, jurnal atau diari.

Siapa yang sudah miliki planner untuk 2021? Tidak kiralah jenis apa, berjenama atau tidak. Ada segelintir teman-teman saya yang kononnya hendak mogok. Tahun ini tak mahu ada planner sebab selagi ada wabak Covid-19 di sekeliling kita, keadaan tetap tidak terduga. Jadi, tiada gunanya merancang apa-apa. Buat bazir ada planner kata mereka 😁

Di pihak saya, keterujaannya tetap sama seperti tahun-tahun terdahulu. Tetapi saya tidak beli planner baharu, sebaliknya saya akan gunakan buku catatan yang ada dalam simpanan untuk dijadikan jurnal dan planner 2021.

Jumaat, Disember 18, 2020

Resepi Mudah Daging Lada Hitam

Siapa penggemar hidangan daging lada hitam? Hari ini saya ada resepi mudah untuk menyediakan hidangan ini. Saya kalau buat daging lada hitam, memang akan letak hirisan cili api. Pedas pijar lada hitam lawan pula dengan hirisan cili api, memang berasap hidung dan telinga dibuatnya. Cili api ini sekadar pilihan ya. Jika tidak tahan pedas, tidak perlu letak.

Biasanya jika masak hidangan daging lada hitam ini, saya akan padankan dengan menu pak choy celur sahaja. Sedap berganda!

OK, mari intai resepinya di bawah.


Resepi Daging Lada Hitam

Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1/2 kilogram daging, dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar atau 3-5 biji bawang merah dihiris
  • 3 ulas bawang putih dihiris
  • 2.5 cm halia dihiris atau diparut (Saya biasanya parut kerana saya simpan halia di dalam peti dingin beku untuk elakkan cepat rosak. Baca mengenainya di sini.)
  • 1/2 batang lobak merah dihiris bulat
  • 1 - 2 sudu besar kicap pekat
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 1/2 - 2 sudu besar serbuk lada hitam
  • sedikit air untuk kuah 
  • 1 sudu besar tepung jagung yang dilarutkan dengan sedikit air
  • minyak masak secukupnya untuk menumis
  • garam jika perlu

Rabu, Disember 16, 2020

Roti Bakar Gulai Lemak Cili Api Daging Salai

Dalam pada sekarang ini sibuk tular, sana sini orang bercakap tentang Daging Harimau Menangis Aunty Tini Kitchen, produk keluaran ibu kepada Neelofa, saya tiba-tiba teringin hendak makan daging salai. Ada antara kalian yang sudah cuba produk daging harimau menangis tu? Disebabkan saya dalam fasa mengidam daging salai, saya tak pandang dah harimau menangis ke singa menangis ke... hahaha. 

Adalah beberapa teman yang sudah cuba. Cekengah dan Cekebon pun dah merasa. Tempoh hari sewaktu berbual dengan mereka di telefon, bukan main lagi Cekengah bercerita mengenai menu daging harimau menangis yang disediakan. Baca review di internet, ramai yang berpendapat daging harimau menangis tu biasa-biasa saja. Selera orang lain-lain. Lagi pun, itu dikira produk frozen yang dihasilkan dalam skala besar. Mana hendak sama autentiknya dengan hidangan segar yang disediakan from the scratch, kan?

Eh, panjang pula membebel tentang daging harimau menangis! Balik kepada cerita daging salai saya. Dalam pada teringin daging salai, saya tak berusaha pun pergi cari. Jauh lagi nak pergi menyalai daging. Huhuhu... Kali terakhir menyalai daging adalah dalam lima tahun dahulu, sewaktu saya belajar buat acar buah daging salai. Cara mudah membuat daging salai (non-traditional ways) saya kongsi di bawah.

Alhamdulillah, ada seorang kenalan menelefon dan tanya saya makan daging salai tak. Dia nak bagi. Pucuk dicita ulam mendatang. Rezeki saya dapat satu bekas besar. Buka je bekas tu, semerbak aroma daging salai terjah deria bau. Yum yumms! Hidangan pertama yang dibuat tentunya gulai lemak cili api daging salai. Puas saya dan Bott makan. Siap ada lebih lagi.

Lebihan gulai lemak daging salai saya dimanfaatkan sebaiknya. Buat hidangan minum petang. Bakar roti, kemudian cicah dengan kuah gulai. Sedap! Tekstur garing roti yang soggy sedikit selepas kena rendam dalam kuah memang mengancam!