728 x 90

Ahad, 12 Oktober 2014

Lontong Goreng Sate lagi!

Korek peti ais, korek freezer. Kemas dan buang apa yang patut.
Ada ketupat nasi.
Ada sate ayam.
Semua ni lebih hidangan Hari Raya Haji.

Ketupat + Sate = Lontong Goreng Sate!



Hidangan ni favourite Cekebon. Dah jadi hidangan switch-up rasmi lepas raya. Cerai-ceraikan sate. Potong nasi himpit/lontong/ketupat nasi supaya jadi ketulan kecil. Panaskan lebih kurang dua sudu besar minyak masak. Tumis satu labu bawang besar (yang dihiris nipis/potong dadu). Gorengkan ketulan-ketulan sate. Masukkan sedikit serbuk kunyit, sedikit lada sulah dan garam secukup rasa. Kalau ada mixed vege, masukkan sekali. Biar meriah sedikit. 

OK, once rencah kita dah siap, masukkan nasi himpit/lontong/ketupat nasi. Gaul hingga semuanya sekata. Yummmyyyyy! Makan, yuk!


30 ulasan:

  1. ada kawan duduk kat batu pahat selalu cerita pasal lontong goreng tapi CT tak pernah rasa lagi..
    katanya lebih kurang macam nasi goreng cuma dalam bentuk cube..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa betullah tu, CT. Nak sediakan lontong goreng ni, pilihlah mana-mana resepi nasi goreng yang berkenan di hati,..then nasi tu ditukar dengan nasi himpit/ketupat :)

      Padam
    2. nasik goreng tomyam and daging masak merah pleaseee..

      Padam
    3. Amboi,...nasi goreng USA tak mau?

      Padam
  2. lontong goreng? tak pernah pun makan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cubalah, Cik Fafa. Akak selalu memang akan buat kalau ada nasi himpit lebih kat rumah :)

      Padam
    2. macam nasi goreng la kan? bezanya nasi tu dihimpit2. hehe

      Padam
  3. uihh 1st time dengar nie lontong goreng sate
    heheheh
    bagus nye kak farrah nie...
    pelbagaikan yg mane ade je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, ayu. Selalu nasi himpit tu tersadai je kat umah bila abis raya. Orang dah muak makan dengan rendang. So, bila buat lontong goreng tu, lakulah sikit :)

      Padam
  4. wau..campur -campur pun sedap juga kan.dah lama mengidam makan sate ni.hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa lagi, Ain,...lunch atau dinner sate lah hari ini :)

      Padam
  5. ktreatif dan rajin tul..kalau sis JM..tgk sate, tgk ketupat..terus ambik ketupat tu mkan je ngan sate dh x de dh nak buat goreng bagai...ahahaah..pemalas kan...rasanya masak goreng camni lagi sedap kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak delah rajin mana, sis. Benda semuanya ada. Tumis-tumis sikit, gaul sekata, omnomnomonom :)

      Padam
  6. nampak sedap.. Kak ROs pun kenal ni bila pindah JB ni..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul, Ros. Dish ni popular area sana :)

      Padam
  7. Lapaqnyaa. okay first time dengar yang kena goreng punya. hehe.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa,..best tau. Nanti ada peluang boleh cuba ;)

      Padam
  8. aduyaii akakakaka!!!!!!! td baru lepas makan ptg.. bile ngok lontong goreng nihh tetiba lapaq balik aduyaiii.. nt nk try laa.. baru sekali msk lontong goreng tuu pon xmjd sgt.. rasanya letak sate.. letak daging qurban.. pehhhh memang sedap la gamaknyaaa.. alahaii sabar ye perot..hoho

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhu guna daging sebagai rencah memang fabulous, dik! Don't worry, bab masak2 ni kena rajin cuba.

      Padam
  9. Selalu gak tgk orang buat tp xpenah buat. Hehe. Sy suka makan kuah kacang dgn ketupat.

    BalasPadam
  10. makanan yg lebih jangan dibuang yedak?

    dapnyeeeee kakkk

    BalasPadam
  11. Bestnya. Bilalah nak cuba.
    Hari kerja dah penat.
    Lagipun mak yang masakkan kat rumah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masa cutilah, Shikin. Kalau hari kerja mana nak sempat kan,..
      Untung Shikin dapat nikmati air tangan mak hari-hari :)

      Padam
  12. wow, menariknya campur-campur ni... tapi saya x mnat lah dengan sate... sedih betul... sebatang je mampu ngap... lepas tu... x makan dah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh, kalau tak minat sate,..tukar je dengan bahan-bahan lain. Pilih mana2 resepi nasi goreng yang Amy suka :)

      Padam
  13. bayangkan lah org yg bejage mlm yg selalu perut mntak diisi, haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak bayangkan orang tu selongkar peti ais hehehe

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...