Khamis, April 02, 2020

Spageti Goreng Guna Perencah Mee Goreng Adabi

Assalamu'alaikum.

Hari ini saya nak kongsi resepi mudah spageti goreng menggunakan perencah Mee Goreng Adabi. Perencah Mee Goreng Adabi memang antara produk Adabi yang saya suka.  Didatangkan dalam pilihan dua pek 60g dan 120g, perencah ini kena dengan selera saya. Selalu kalau pergi shopping barang dapur dan jumpa perencah ini, memang saya beli dua tiga pek. Simpan buat stok. Lagi-lagi dalam fasa 'duduk rumah baik-baik' sepanjang PKP ini, perut kerap meronta lapar minta diisi. Perencah ini bakal memudahkan kerja. Tak perlu susah payah nak tumbuk bawang merah, bawang putih, cili bagai. Cepat sedikit makanan siap.


Spageti goreng ini versi paling mudah. Saya guna telur. Jika kalian nak guna ayam, daging cincang, bebola ikan, fish cake atau seafood, silakan ikut selera masing-masing ye. Berlipat gandalah keenakannya nanti.



Resepi Spageti Goreng Mudah (Saiz Hidangan - 2 - 3 orang)


Bahan-bahan yang Diperlukan:
  • 1/2 pek spageti. Hendak guna pasta lain seperti angelhair, fettuccine, macaroni atau fussili pun tidak jadi masalah. Rebus, tus dan ketepikan.
  • 1 pek Perencah Mee Goreng Adabi 60g
  • 2 tangkai cili hijau, dihiris. Kalau suka pedas boleh masukkan hirisan cili api juga.
  • 1/2 batang lobak merah dihiris memanjang
  • 2 biji telur
  • 1 - 2 biji tomato, belah 6 
  • 1 sudu besar sos tiram/kicap manis (Pilihan untuk tambahkan rasa. Kadang-kadang saya letak, kadang-kadang tidak.)
  • 1 sudu besar minyak masak untuk menumis.
  • Secubit garam
  • Sedikit chilli flakes

Rabu, April 01, 2020

Twist and Turn Card

Kali ini saya ingin tunjuk dua contoh 'twist and turn card' yang telah saya buat beberapa bulan yang lalu. Asyik bertangguh, baru hari ini dapat muat naik dan kongsi di blog. Sekeping kad tahniah untuk graduation/convocation manakala sekeping lagi kad ucap Selamat Hari Lahir. Kenapa kad ini dipanggil 'twist and turn card'? Dari luar, kad ini biasa sahaja. Tidak ada beza dengan kad ucapan lain. Cuma apabila kita buka, ada panel berlipat pada bahagian dalam kad yang akan berpusing dan paparkan sentimen/ucapan. Selain dipanggil 'twist and turn card', kad jenis ini turut dipanggil sebagai pivot card.

Ini kad tahniah untuk graduasi yang saya buat. Bahagian hadapan cuma mortar board yang dilambung ke udara. Mortar board tu saya guna foam tape untuk dapatkan efek timbul. Awan-awan comel dipotong menggunakan dies awan yang saya beli di LAZADA. Lihat entri mengenainya di sini.

Selasa, Mac 31, 2020

My To Be Done...Kosong

Diam tak diam, kita dah berjaya harungi fasa PKP yang pertama (walaupun ukuran kejayaan tu quite questionable dengan segelintir masyarakat yang yakin kebal dan seronok jadi rebels). Sangat-sangat berharap semua ini berakhir dengan cepat. Berakhir dengan baik. Ramadan dah nak menjelma. Mudah-mudahan kita dapat sambut ketibaan tetamu mulia ini dengan suasana seperti dahulu.

Hari ini saya mulakan hari dengan gelak besar apabila tengok planner saya. Di bawah ini, lembaran planner saya, bahagian 'To Be Done' untuk sepanjang minggu. KOSONG! Selalunya hari-hari biasa, kalau tidak banyak, adalah sebaris dua peringatan untuk siapkan kerja ini dan kerja itu. Kali ini benar-benar kosong. Sampai saya kena panggil Bott untuk clarify betul ke minggu ini saya tak ada sebarang kerja atau komitmen yang perlu dilunaskan. 



Memang tidak ada. Happy memanglah happy. Pada masa yang sama, terlintas juga di fikiran. Untuk orang yang bekerja sendiri seperti saya ni, kalau keadaan sebegini berterusan, terjejas juga hidup dibuatnya.

Tak apa. Kita tenang dulu. Harap keadaan akan jadi bertambah baik. Serah dan yakin pada Allah. Sebenarnya apa yang menimpa kita sekarang banyak bawa hikmah dan pengajaran. Kalau selalu kita terkejar-kejar, sekarang kita ada ruang masa untuk bertenang. Kalau selama ini kita asyik dakwa tidak cukup masa, sekarang kita ada banyak masa untuk dimanfaatkan sebaiknya. Kalau selama ini kita bazir wang, bazir makanan, sekarang kita dah pandai bercatu itu ini. Kan besar hikmahnya tu :)

Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika

Ini salah satu resepi overnight oat kegemaran saya. Gabungan nanas, betik, goji red berries dan shredded coconut (parutan isi kelapa). Cita rasa tropika gitu! Cuma yang di dalam gambar di bawah, tiada hirisan betik. Betik habis. Shredded coconut pula ambil keputusan untuk bersembunyi di balik susu. Jadi, tidak nampak langsung kelibatnya. 😅



Resepi Overnight Oat - Cita Rasa Tropika


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • hirisan nanas secukupnya ikut selera
  • hirisan betik secukupnya ikut selera
  • 5 - 7 biji goji red berries (Beri ini sangat elok untuk mata.) Saya selalu dapatkan versi beri yang sudah dikeringkan macam kismis. 
  • 40 gram rolled oat (Kuantiti oat yang hendak digunakan bergantung kepada kalian. Anggaran antara 35 - 50 gram untuk satu portion hidangan. Jika hendak letak yogurt dan lebih banyak buah, bolehlah oat dikurangkan kepada 35 gram. Atau jika inginkan portion yang lebih mengenyangkan, letak 50 gram.)
  • 100 - 120 gram susu segar
  • 1 sudu teh madu/ 1 sudu teh sirap mapel atau 1 sudu besar yogurt (optional). Sekarang ini, saya lebih suka untuk tidak menggunakan sebarang pemanis dalam overnight oat saya. Hanya bergantung pada manis buah-buahan dan susu sahaja.
  • secubit serbuk kayu manis