Rabu, Mac 24, 2021

Piza Terung Bulat

Buat piza terung air fryer lagi. Kali ini guna terung bulat. Menghabiskan stok terung di dalam peti ais. Kebetulan keju dan bahan-bahan lain yang hendak dijadikan toppings pun ada. 

Saya pernah kongsi resepi piza terung sebelum ini di sini. Terung dibakar sehingga isinya lembut. Kemudian, ketika masih panas, isi terung dicarik-carik untuk dijadikan base atau doh piza.

Langkah-langkah Penyediaan Piza Terung:

Mula-mula bersihkan terung. Tanpa perlu dipotong, masukkan terung ke dalam oven atau air fryer dan bakar dalam 5 - 10 minit sehingga terung bertukar lembut. Masa untuk membakar bergantung kepada saiz terung ya. Sekiranya, dalam 5 - 7 minit tu terung masih anjal apabila ditekan dari luar, tambahlah lagi 2 - 3 minit.

Setelah dikeluarkan, belah terung kepada dua bahagian. Disebabkan saya guna terung bulat, saya potong terung hingga terbelah habis. Tetapi, sekiranya saya guna terung biasa, saya tidak akan potong sampai habis. Cukup untuk kita belah dua dan ratakan permukaan terung supaya dapat jadi base piza yang lebih besar.

Selasa, Mac 23, 2021

Mi, Bihun dan Kuetiau

Mi atau mee? Mihun atau bihun? Bagaimana pula dengan kuetiau? Kuetiau, kuetiaw atau kwayteow? 

Kita memang tidak akan dapat lari dari masalah kekeliruan ejaan sebegini. Saya sendiri kadangkala, setiap kali hendak menulis, pasti kena semak kamus kerana berbelah bahagi, tidak pasti mana satu ejaan yang betul. 

Maklumlah, kita sudah terbiasa dengan bahasa pertuturan harian yang lebih kepada bahasa pasar dan dialek setempat. Jadi, kita cenderung untuk mengeja sesuatu perkataan sebagaimana kita menyebut perkataan itu. 

Baru-baru ini, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) melalui hebahan di media sosial berkongsi ejaan sebenar bagi perkataan mi dan kuetiau. Bagi saya, dua makanan inilah antara makanan yang kerap disalah eja. 

Isnin, Mac 22, 2021

Lemon Garlic Herb Butter Nisa Bakri

Bulan lepas adik ipar saya beri mentega bawang putih  lemon dan herba Nisa Bakri. First impression saya dah teruja sebab tengok cara pembungkusan produk ini yang comel. Bertambah-tambah teruja apabila memikirkan adanya garlic butter produk Puan Sri Nisa Bakri ini, macam-macam yang boleh saya buat.

Comel kan mentega dibungkus begini .... 😄

Sebenarnya, sudah lama saya tidak menggunakan garlic spread atau garlic butter di dalam masakan. Dahulu, semasa rajin buat roti bawang putih, adalah juga simpan stok mentega bawang putih. Alhamdulillah, dapat setongkol mentega begini (betul ke penggunaan 'setongkol' di sini? 🤔) memang gembira bukan kepalanglah. Jom tengok isi dalamnya. 


Nampak rich dan meriah dengan herba. Tergoda tak?

Tips Buat Huruf Blok

Beberapa tahun sebelum ini saya ada tulis entri tentang cara untuk buat huruf blok. Asas huruf blok  penting dalam penghasilan poster grafik bagi anak-anak yang belajar lukisan atau yang ambil Pendidikan Seni dan Visual. Jemput baca entri-entri berkenaan di sini:


Hari ini saya ingin kongsi beberapa tips yang saya rasa berguna dan dapat dimanfaatkan supaya huruf blok yang dihasilkan lebih sempurna.


1. Berlatih di atas kertas grid


Kunci kesempurnaan huruf blok terletak pada keseragaman saiz. Secara dasarnya, kita perlu melukis kotak-kotak yang sama besar ukurannya (kotak-kotak inilah yang dipanggil tiga lima atau empat tujuh) sebelum mula membentuk huruf. 

Melukis kotak mungkin suatu proses yang dianggap menyulitkan dan boleh buat kita putus angin. 😓Jadi, biasakan diri berlatih di atas kertas grid. Carilah kertas berpetak (free grid paper template) seperti gambar di atas dan cetak. Susah-susah, guna buku tulis Matematik pun boleh. Kita dah jimat satu langkah. Tidak perlu susah payah untuk lukis kotak lagi. Saiz? Terpulang. Ikut keselesaan masing-masing. Sementara hendak mahirkan diri, pilihlah beberapa saiz yang berbeza.