728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Khamis, 23 Julai 2015

Edisi Teringin

Salam 7 Syawal! Kat rumah ni, mood makan juadah raya dah habis. Mulalah nak request makan macam-macam.

Edisi Teringin Cekebon

Sambal Tumis Udang dan Petai
Cekebon teringin nak makan sambal tumis biasa je. Sampai kat kedai, saya nampak petai! Nenong! Nenong! Nenong! Mana boleh kata tidak pada petai. Wajib beli ni. Bott pulak tetiba cakap dah lama tak makan sambal tumis udang. Shopping udang sekali. Makanya, terhasillah sambal tumis udang dan petai :)

Edisi Teringin Bott

Daging Goreng Kunyit

Daging goreng kunyit ni si Bott dah mengidam sejak awal bulan puasa lagi. Tapi, selalu kena reject keluar menu sebab ada je menu lain yang nak dimasak hihihi. Hidangan ni pedas berapi sebab guna cili api burung. Kacang panjang letak extra. Tuan punya badan yang teringin memang hantu sayur!


Edisi Teringin Saya :)

Spaghetti Carbonara

Ini memang over sikit! Siap ugut Bott tak mau gi home tuition selagi tak makan carbonara. Of all the things, tekak 'condong' nak makan western food pula. Haaa,...yang ini Bott masak. Spaghetti carbonara - kuah buat daripada cream of mushroom, letak cendawan butang, jejari ketam dan dried parsley. Alhamdulillah, dah burp kenyang ;)


Apa menu 'teringin' kalian lepas raya?
In Shaa Allah, tunggu kehadiran saya datang beraya di blog masing-masing ye :)

49 ulasan:

  1. Teringin nak makan tomyam or asam pedas...sedapnye..hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cik Mimie sebut tomyam, memang teringin nak makan pun.. semalam dah terbayang-bayang tomyam..

      Padam
    2. Sedapnya tomyam! Masam masam pedas! Alahai...meleleh dah air liur ni :)

      Padam
    3. ada sesiapa ke yg buat open house masak tomyam..Cik Mimie nak datang ni...hehe

      Padam
    4. apa kata Kak Eyda masak lepas tu bgi mimie sikit :)

      Padam
    5. Cik Mimie dah buat akak mengidam tomyam. Petang ni confirm masak tomyam!

      Padam
  2. semuanya sedap tu Farrah.. nak skit..

    BalasPadam
  3. hwaaaa.... nanges...

    teringin nak makan kesemua di atas...
    kak farah .... kita nak kita nak kita nak ...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alamak, jangan nanges....tak mo nangesss
      Meh sini datang makan nasi kat umah akak meh :)

      Padam
  4. nak makan nan cheese ngan tandori.. ni bukan lepas raya nye teringin Kak Farrah..
    ni sejak few months ago lagi dah tingin hohohoh..

    daging goreng kunyit tu jyeah !! kalo kat utara mmg famous..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun dah lama tak makan nan ngan tandoori. Ohhhh dah teringin macam2 lagi nih!

      Padam
    2. CT makan daaaah semalam.. paksa rela mak ayah pergi cari restoran kapitan penang !! onomnom.. dasat tol kalah orang preggy hahaa..

      Padam
    3. memang dahsyatttt! diangkut DediS ngan MamiZ sekali nak lepaskan keinginan dia haaa... :)

      Padam
  5. saya teringin bolognaise...buatkan boleh...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Gusi Sal yang bengkak tu dah baik ke belum? Kalau belum kena makan bubur dulu, sayang ku :)

      Padam
    2. hahaha.. haaaa ingat tu Kak Sal !! jangan makan benda2 keras sngt..

      Padam
  6. Terliur tengok sambal udang petai...

    Nasib baik baru buat spageti semalam...

    Heh2... lama dah teringin..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kira dah dapatlah ni apa yang diinginkan :)

      Padam
  7. demmmmm masuk sini terus nampak entry makanan berderet. meleleh ayaq lioq aih pepagi nih rawrrrrr~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha tak baik kan akak ni...susun gambo makanan beratur nak bagi korang terliur :)

      Padam
  8. petai sy xmakan....huhuhuh

    daging goreng kacang pjg...kegemaran en suami....

    carbonara....kegemaran sayaaaaaaaaaaaaaa......hahahahhahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahah dah lengkap dah tu. Tinggal carik dessert je :)

      Padam
  9. udang petai feveret tu....

    BalasPadam
  10. Wah sama pula edisi teringin kak farrah dengan wana..memang beli bahan masa posa tu..tapi dapat makan last week..huhu..Sbuk sangat smpai nak masak mknan kegemaran pun x sempat masa posa tu..T__T..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lepas ni sibuk ngan order rumah terbuka pula ye,..tak pe...hold dulu.
      Nanti free boleh masak dan makan puas2 :)

      Padam
  11. semua sedap tu kak farah... mcm suami la teringin nak makan petai sejak bulan puasa lagi... 2 or 3 hari lepas dia beli petai banyak rm10 memang suami makan petai saja pun selera sangat...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ekin suka tak? Ada member akak orang Kelantan suka benar makan petai rebus ngan budu :)

      Padam
    2. Ekin suka gak mkn tapi xmkn byk mcm abg... hihihi... abg hantu petai ni...
      Petai celur memey nyakut la mkn nasi bertambah2.. lama x mkn budu sejak duk kedah ni...

      Padam
    3. Edisi teringin suami nk.sambal petai n petai bakar huhuhu hari ini.nk.cuba

      Padam
    4. Petai bakar? Buat camner tu?

      Padam
    5. Bakar petai tu dalam pemanggang ajaib hihhi

      Padam
  12. Teringin nak makan bihun soto dri sahabt saya..dh request dh tapi saya ja xsempat nk beraya ke rumah dia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala shiannya. Zarul pernah tulis entri bihun soto kawan Zarul ni kan,..

      Padam
  13. Balasan
    1. Apsal tak suka? Tomyam best apa :)

      Padam
  14. waah!!!! kalau pandai masak ni...kalau teringin nak mkn ape...tara!!!! siap masak...kalau ada yg request 3 masakan di atas tu...spagetti carbonara je sis JM angkat tangan surrender...x pandai nk masak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Apa susah, sis! Kalau teringin dan tak tahu buat,..beli kuah instant je. Cabonara kat atas ni, Bott buat guna sup cendawan dlm tin.

      Padam
  15. sis JM lak teringin nk mkn tom yam then ke Bangkok ritu...hari2 makan tom yam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tomyam sedap sis jm tapi gu lawan kurang mkn x syok la

      Padam
    2. Bestnya sis merasa tomyam autentik kat bangkok! Saya suka tomyam! Tapi frust kalau kadang2 makan kat kedai dapat ala2 masak asam.

      @Ekin - ala masaklah satu favourite dish suami ekin. Ekin masak tomyam utk ekin. Then makanlah sama2 :)

      Padam
    3. Kak farah buat mcm tu gak x syok la kita mkn sorg

      Padam
  16. Allahu Akbar!
    saya teringin semua :)

    BalasPadam
  17. sambal tumis petai dan udang!!! feveret Ros jugak ni.. saje godek-godek entry resepi petang ni.. nampak ni.. emmm macam nak buat. tapi petai tak dak kat rumah.. takpe hujung minggu ni kita buat. hihihi.. balik keje kang tak yah masak.. makan roti ja... hahahhaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selamat bersambal petai, ayu hihihi

      Padam
  18. amboii teringin nye
    heheh mmg terbaik la kalau dapat makan sambal udang petai tuu
    nyamnyummm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang sedap,...tak pandang kiri kanan dah :)

      Padam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...