Ahad, Oktober 30, 2011

Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu

First time dengar lagu ni berkumandang, aku terus berhenti bercakap! Rasanya siap angkat tangan mohon teman-teman turut berdiam supaya aku dapat concentrate dengar lagu ni. Aku suka lagu ni sebab si penyanyi mengalunkan lagu ni secara bersahaja. Sedap je telinga dengar :)

Lirik Lagu Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Nak dengar lagu ni? Pandai-pandailah korang google atau search dekat youtube, k.

DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Stress? Tertekan? Baca doa ini.

Assalamu'alaikum. Selamat Hari Ahad! Selamat berhujung minggu :)

Pagi tadi lepas Subuh, aku belek-belek buku doa - Doa & Zikir Harian oleh Ustaz Zahazan Mohamed (Terbitan Telaga Biru). Nak buat breakfast awal lagi. So, bacalah buku sikit buat tambah ilmu. Satu ayat pun jadilah. Belajar benda baru untuk diamalkan.

Banyak doa mudah yang boleh dipraktikkan dalam buku ni. Yang menariknya, buku ni bersaiz kecil, jadi mudahlah nak dibawa ke mana-mana. As usual, dari segi persembahan, buku-buku terbitan Telaga Biru memang menarik! Sesuai dijadikan koleksi persendirian atau untuk perpustakaan keluarga. Saya sendiri sudah miliki beberapa buku ilmiah dan islamik terbitan syarikat ini.

Hari ini, aku ingin kongsi salah satu ilmu baru yang telah saya pelajari. Seuntai doa untuk bantu kita atasi tekanan atau stress. Dunia hari ini, perkara remeh-temeh pun boleh buat kita tertekan, kan? Jangan stress! Tekanan dan tertekan sangat tidak elok untuk kesihatan. Baca dan amalkanlah doa kat bawah ini.


*Klik pada gambar untuk paparan lebih besar.


Isnin, Oktober 17, 2011

Sambal Tempe Kering

Resepi sambal ni senang dan ringkas. Cuma nak keringkan sambal tu la makan masa sikit.

Bahan-bahan:
  • Kacang Tanah
  • Suun
  • Tempe
[Bahan-bahan kat atas ni ikut suka nak guna banyak mana - digoreng, kemudian ketepikan. Tempe dipotong nipis-nipis dan goreng lama sedikit sehingga garing.]

  • 6 biji bawang merah
  • 4 biji bawang putih
  • 4 - 6 sudu besar cili giling
  • Sedikit belacan (tak guna pun - 1 isi rumah allergic belacan)
  • Air asam jawa
  • Garam 
  • Gula
  • Sedikit minyak untuk menumis.

Cara-cara:
  1.  Blender bawang merah dan putih. Panaskan minyak dan tumis kedua-duanya sekali.
  2. Masukkan cili giling. Tumis sehingga cili masak. Masukkan air asam jawa dan belacan. Perisakan dengan garam dan gula.
  3. Biarkan hingga sambal kering.
  4. Apabila sambal dah kering, biarkan sejuk. Kemudian barulah digaulkan dengan kacang, suun dan tempe yang dah digoreng tadi.

Sedap makan dengan nasi panas! Ratah macam tu pun okay...makan dengan roti pun boleh :) Sambal ni tahan lama sebab jenis kering. So, bolehlah buat sekali banyak-banyak dan simpan.

Sambal Ikan Bilis Kering

Pagi ni mari jamu mata dengan semangkuk sambal ikan bilis kering. Ini antara lauk kesukaan aku nih. Dulu time-time belajar & duduk asrama, suka bawak bekal banyak-banyak dari rumah. Time lapar, makan dengan roti. Syokkkkk!



Sabtu, Oktober 08, 2011

Bacaan Sebelum Masuk ke Rumah untuk Hindari Gangguan Syaitan

Salam Sabtu! Moga hari ini semunya berjalan lancar. Yang rehat dapat rehat. Yang kerja dapat laksanakan kerja hingga langsai. Yang jalan-jalan selamat perjalanan pergi baliknya.

Di bawah ni ada ayat yang boleh kita baca sebelum masuk ke rumah. Yelah, kadang-kadang balik kerja lewat malam atau pergi jalan-jalan merata tempat, bimbang juga jika 'terbawa' balik apa-apa yang bukan-bukan. Bacalah ayat ini, Insya Allah tidaklah ada syaitan yang ikut masuk ke rumah. Dengan izin-Nya juga, akan terhindarlah kita daripada sebarang gangguan syaitan.



 
Terjemahan: Tiada suatu jiwa melainkan diawasi penjaganya
[Surah At-Tariq: Ayat 4]

Jumaat, Oktober 07, 2011

Selawat Syifa'

Salam Hari Jumaat! Semoga hari ini penuh dengan keberkatan untuk kita semua.

Hari ini saya ingin kongsi tentang Selawat Syifa'. Selawat ini elok dibaca dan diamalkan ketika kita sakit atau kurang sihat. Lebih baik jika selawat ini dihafal dan dijadikan amalan harian.




Ya Allah, berilah rahmat ke atas penghulu kami, nabi Muhammad S.A.W. yang dengan berkat baginda, engkau menyembuhkan hati-hati, menjadi penawar dan menyihatkan tubuh badan juga memberi kesembuhan penyakit serta mengurniakan cahaya penglihatan dan kurniakanlah juga rahmat keberkatan dan kesejahteraan keatas keluarga dan sahabat baginda.

Khamis, Oktober 06, 2011

Hari Dapur Kecoh

Hehehe tak adalah kecoh mana sebenarnya. Tapi, hari ni memang lama jugak duduk kat dapur. Mula-mula buat muffin ketot-ketot untuk beri pada jiran yang akan kenduri esok hari. Muffin ketot ni ibu yang order. "Nak yang kecik-kecik je Long biar sekali ngaapppp je."

First batch - siap susun dalam kotak supaya tak bergolek-golek :)

Sambil tu buat onde-onde. Jenuh jugalah menggentel adunan pulut ni sebab buat dalam 2 kilo. Untuk orang expert tak delah penat mana. Tapi untuk aku yang terkial-kial ni, sakit jugak pinggang dibuatnya! Ni untuk member yang order dari minggu lepas (tak sempat buat) + untuk jamu orang surau & masjid.

Sempat minum petang dengan onde-onde!


Last sekali, buat Chocolate & Walnut Brownies. Aku memang suka brownies dengan walnut tapi belum jumpa resepi yang betul-betul kawwwww dan kena dengan tekak. Setakat ni kalau buat brownies chocolate & walnut ni memang tak pernah jadik dengan sempurna. Percubaan kali ni dianggap separuh berjaya :( teksture tak cantik. Rasanya pun tak cukup 'chocolatey'....reject resepi nih! (Sambil pangkah besar-besar dengan pen merah) Fortunately masih 'edible' lagi lah. Tak pe, malam ni 'treat' budak-budak kat dewan. Sure diorang suka!

Brownies yang separuh jadik ahaks.

Rabu, Oktober 05, 2011

Doa Mohon Dipermudah Kesusahan atau Kesulitan

Hmmm, hari ni aku nak kongsi doa ringkas dan mudah untuk diamalkan tatkala kita berdepan dengan kesulitan. Ayat ni daripada Surah 'Abasa, Ayat 22. Pendek je, jadi senanglah nak dihafal :) Amalkan baca doa ni di saat-saat kita ada masalah dalam urusan kehidupan harian. Mohon dengan kesungguhan agar Allah lorongkan jalan dan mudahkan apa-apa yang menyulitkan kita. Insya Allah!


 Terjemahan: Kemudian jalan (baik dan jahat), dimudahkan Tuhan kepadanya (untuk menimbang dan mengambil mana satu yang ia pilih).


Semoga doa ini dapat dimanfaatkan :)


Ahad, Oktober 02, 2011

Cream Cheese Muffin

Rasanya, dah lama dah aku buat muffin ni. Baru hari ni sempat nak share resepinya. Itu pun lepas kemas kini gambar-gambar dalam laptop - jumpa gambar ni. Untuk penggemar cream cheese, muffin ni bakal tepati citarasa korang. Yang best tentang muffin ni,...kita akan nikmati double treat of cream cheese! Satu pada adunan muffin tu sendiri. Then, dalam muffin tu ada cream cheese filling. Sorry tak sempat nak 'bedah' muffin dan snap photo 'filling' kat dalam. Tapi percayalah, akan senyum sampai telinga :)



Resepi Muffin Cream Cheese
 A.
3 cawan tepung gandum/serba guna
1 sudu kecil garam halus
4 sudu kecil 'baking powder
1 cawan gula

B.
1/2 cawan mentega (cairkan dan biarkan sejuk)
2/3 cawan susu
3 biji telur

C.
250g cream cheese (dibiarkan pada suhu bilik)
1 cawan gula

Cara-cara:
  1. Ayak tepung. Kemudian, gaul hingga sebati bahan-bahan A di dalam mangkuk.
  2. Buat lubang di tengah-tengah mangkuk. Masukkan bahan-bahan B dan kacau hingga sebati (Jangan kacau terlalu lama).
  3. Pukul bahan-bahan C sehingga kembang dan gebu. Masukkan setengah daripada adunan cream cheese ke dalam bancuhan muffin di atas dan sebatikan. Selebihnya diasingkan.
  4. Masukkan bancuhan muffin ke dalam muffin tray hingga 1/2 penuh. Letakkan 1 sudu kecil lebihan cream cheese ke atasnya. Kemudian tutup lagi dengan bancuhan muffin hingga 3/4 penuh.
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 20 - 25 minit (ikut kepanasan oven).


Khamis, September 29, 2011

Roti Sardin Goreng

Hari ini Cekebon minta tolong aku buatkan kuih untuk dihantar ke surau. Aku yang yakin semua barang cukup untuk buat kuih main setuju je. Lepas tu buat-buat relaks. Padahal, belum pasti lagi hendak buat kuih apa. 

Balik kerja semalam, langsung tak singgah mana-mana kedai pun. Hari ni... apabila sampai masa nak buat kuih barulah muka tukar jadi biru. Ada saja bahan yang tak cukup! Padan muka aku!

Mula-mula ingin buat onde-onde. Gula melaka, kelapa parut, daun pandan semua dah ada. Yang tak adanya -- TEPUNG PULUT! Aduhai, mana nak jadi onde-ondenya?

Tukar plan, buat apam tepung gandumlah. Tepung, yis, kelapa parut … senang cakap semua bahan ada. Yang tak ada -- loyang atau bekas untuk kukus apam! Pengukus aku kat rumah ni kecil je. Tak ada pula saiz loyang yang padan. Acuan apam yang kecil-kecil pula member pinjam belum pulang. 

Aku ni memang kalau dah masuk rumah, berat dan malas sikit nak keluar kalau setakat untuk beli satu dua barang. So, mata pun mulalah menerawang ke seluruh dapur. Cari apa lagi yang boleh diusahakan jadi benda makan dan yang mudah disediakan. 

Ting! Roti Sardin Goreng. Roti putih memang ada dua buku setengah. Kes terlebih beli. 

Inilah hasilnya! Di bawah ini stok untuk Cekebon dan Cekengah makan. Orang surau punya dah masuk kotak. 

Roti Sardin Gulung

Cara Mudah Buat Roti Sardin Goreng

Untuk sediakan roti sardin goreng mudah saja. Mula-mula, sediakan inti sardin (ikut cita rasa kalian). Masukkan hirisan bawang, hirisan cili, asam limau dan garam secukupnya. Jangan basah sangat inti tu. Kemudian, ambil roti keping. Potong bahagian tepi/kulit tepi roti. Ambil penguli (rolling pin) dan uli roti tu hingga menjadi nipis.

Masukkan inti, gulung dan kemaskan bahagian tepi roti dengan garpu dan sapuan telur. Goreng dengan minyak yang panas 1 - 2 minit atau hingga rangup. Hidangkan dengan sos cili.

*Kulit/tepi roti tu usah dibuang! Simpan di dalam peti sejuk. Nanti kita boleh buat puding roti atau cekodok roti. 😊

Sabtu, September 17, 2011

Pandanglah hamba si gagak hutan,...

Gagak hutan? Heheh saja je intro kasi melankolik sedikit. Hari ni aku buat kerja depan laptop bertemankan lagu-lagu dalam playlist aku. Terdengarlah lagu Cenderawasih nyanyian Kumpulan 2 Dimensi (2D). Lagu lama. Tak silap aku kumpulan ini dari Singapore and popular sekitar tahun 2005 ke 2006... First time dengar dan tengok video music lagu ni dekat NTV7 (zaman NTV7 suka pasang klip-klip video waktu pagi sebelum start siaran), terus suka dan jatuh cinta dengan lagu ni! Liriknya sangatlah puitis. Well, dah nama pun lagu puisi :)

Nak dengar? Search di Youtube ye.


Lirik Lagu Cenderawasih - 2D (Dimensi II)

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Pandanglah hamba si gagak hutan
Sebelah mata pun hamba tak terkilan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Adumu bercadarkan pintalan gemawan
Tidur hamba beralas reranting hutan

Tak hamba terkelindan sayap dipatahkan
Tak hamba terkilan telur hamba dipecahkan
Hamba akur dengan suratan
Hamba akur dengan kehendak Tuhan
Hamba akur berketurunan bermandi hinaan

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Penat hamba menanam ubi
Ramai berladang nenas di seberang
Penat hamba menabur budi
Emas jua dipandang orang
Orang cina menghisap madat
Duduk di bangku berkain chukin
Hina besi kerana berkarat
Hina manusia kerana miskin

Cenderawasih burung kayangan
Tuanku putih kilau keemasan
Kau pinta didodoikan rintikan hujan
Ku mampu rintih senandung kedukaan

Aduhai cenderawasih pintamu keterlaluan
Kau inginkan hamba kalungkan bulan
Kau kepinginkan kerabu dari bintang berkerdipan
Kau dambakan rantai untaian buih lautan


DISCLAIMER: Lirik lagu di atas adalah hak cipta / hak milik pengarang, penggubah, artis dan label muzik yang berkenaan. Seluruh media - termasuk lirik, 'guitar chords' & klip video yang terdapat di blog ini hanyalah untuk keperluan promosi dan evaluasi. Sokong artis/penyanyi/kumpulan kegemaran anda dengan membeli CD/nada dering/'caller ringtone' agar mereka dapat terus berkarya.

Jumaat, September 16, 2011

Keindahan Bacaan Duduk Antara Dua Sujud

Aku ingin kongsikan dengan korang semua bacaan dalam solat ketika duduk antara dua sujud. Pastinya kita tidak ada masalah dengan bacaan ini. Mudah dan ringkas, kan?


Tapi, mungkin ada di antara kita yang terlepas pandang akan maksud atau tafsiran seuntai doa ini.

Rabbighfirli - Wahai tuhanku, ampunilah segala dosa ku,

...warhamni - kasihanilah aku,
...wajburni - sempurnakanlah kekurangan ku,
...warfa’ni - angkatlah darjat ku,
...warzukkni - kurniakanlah rezeki kepada ku,
...wahdini - tunjuklah aku jalan yang betul,
...wa’afini - sihatkanlah badan ku,
...wa’fu ‘anni - maafkanlah kesalahan ku.




Subhanallah! Indah kan? Bacaan ini padat dengan doa-doa untuk kesejahteraan kita. Semoga selepas ini kita semua, dengan rendah diri - lebih menghayati bacaan duduk antara dua sujud kita. :)

Isnin, September 12, 2011

Dapat balik wang 2X ganda dgn 'Tesco Overcharge Policy'

Last Friday aku pergi Tesco@Kepong Village Mall. Dah lama sangat tak pergi shopping barang-barang rumah dan keperluan diri. Lepas lunch kat food court Tesco, aku dengan Dah pun mulakan ekspedisi kitorang mencari barang-barang dalam 'To Buy List'. Panjang gak senarainya!

Selesai bayar semua barang, macam biasa kitorang akan went through the receipt. Kalau shopping dekat hypermarket macam Tesco, Giant atau Carrefour, rajin-rajinlah check receipt balik. Sebabnya, diorang ni kan selalu buat promosi mingguan, bulanan, promosi perayaan lah...jadi kerap berlaku ketidakseragaman harga. Nanti, kita beria-ia kita beli barang tu (disebabkan harganya yang rendah), bila bayar...kita tetap bayar harga sebelum diskaun atau promosi (yang mana kemungkinan besar kita tidak akan pilih untuk beli).

Selalunya setakat RM1 ke bawah, kitorang akan pejam mata je. Malas nak pergi berurusan dekat counter customer service dan tunggu lama-lama. Kali ni krim Nivea Intensive Moisture aku pulak yang ada perbezaan harga. Masa dekat rak, harga promosinya RM12.50 tapi bila bayar harganya jadi RM17.69. Huarghhhhh lebih 5 hengget!!! 

Disebabkan aku dah mula sakit pinggang bershopping, aku buat muka toya je la kat tepi troli. Dah yang pergi uruskan dekat kaunter customer service. Sambil menunggu tu aku dengar jugak Dah mengomel tentang overcharge policy. Aku tak ambil perhatian sangat (sebab dah buat muka toya kan...heheheh). Alih-alih bila diorang refund duit, aku dapat RM10.40? Apasal lebih?

"Kan saya dah cakap overcharge policy diorang yang baru! Refund dua kali ganda!" Cik Kak mula membebel sebab terbukti aku buat derk masa dia mengomel tadi. Hahahah sorry, Dah! Rupa-rupanya itu polisi terbaru TESCO. Sekiranya ada barang-barang yang kita bayar lebih tinggi daripada harga yang  dipaparkan, mereka akan pulangkan wang kita dua kali ganda!

So, sapa-sapa yang shopping dekat Tesco tu - jangan lupa check resit dan pastikan kita bayar hanya untuk apa yang kita mahu@agree untuk bayar :)

Rabu, September 07, 2011

You Are My Confidantes!

"Aku tak tahu nak cerita dekat siapa! Aku teringat dekat kau je,..sebab ko takkan judge aku!"

Okay, nice intro, friend :) bagilah salam dulu. Main terjah macam tu...hilang arah aku sekejap. Aku terima panggilan daripada temanku yang hendak mengadu nasib. Kesian pulak, orang tengah resah-gelisah-buntu-jiwa kacau, takkan aku nak buat tak tahu je kan. Walaupun masa tu aku tengah ada urusan lain, aku layankan juga. Di akhir perbualan, temanku ini tidak putus-putus berterima kasih kerana aku sudi mendengar luahan masalahnya.

Perbualan kami tidak berakhir di situ saja. Aku terbawa-bawa untuk berfikir, kalau aku perlukan tempat mengadu, who should I turn to? (Ke ni alasan aku malas nak sambung urusan yang tertunda tadi heheeh)

Fikir punya fikir punya fikir,....aku senyum siap terkekeh-kekeh lagi. Aku bukan ada seorang, I've got three! Mari aku kenalkan mereka pada korang ye :)

Miss Cruzee @ Lolita @ Cikibambam @ Munirah @ Cekengah

Ini kawan baik aku yang pertama! Adik aku yang umurnya beza 13 bulan je dengan aku. Kebiasaannya adik aku ni berperanan sebagai pegawai pengaman kat rumah. Tak kisahlah time aku selisih faham dengan ibu ke (which is A LOTT OF TIMES) atau gaduh dengan adik lelaki aku ke,...watak Angah akan muncul untuk jernihkan suasana. Perangai aku yang baran dan grumpy ni memang selalu jebakkan aku dengan masalah dalam keluarga! So, dialah yang akan tolong 'clear the air' bagi pihak aku. Mudahlah sikit aku nak berbaik-baik dengan pihak satu lagi tu heheheh Takpun dia akan urge aku suruh mengalah/pujuk/minta maaf untuk settlekan masalah.

Selain daripada jadi pegawai pengaman di rumah, Angah akan terima panggilan kecemasan daripada aku bila aku perlu buat keputusan segera berkenaan sesuatu perkara especially when dealing with others. One quick call, aku akan explain kat dia situasi masalah aku dan dia akan bagi pendapat segera  + what to do next :) Very - very helpful!

Aiedah Isma @ Chucky

Ini kawan baik aku yang aku kenal semasa di kampus. Dah masuk sebelas tahun dah kitorang kawan so basically dia dah faham rentak aku termasuklah perangai-perangai 'tak senereh' aku. Selalunya aku akan perlukan dia untuk share masalah aku yang melibatkan hal-hal perasaan, emosi + lepas geram dan yang seangkatan dengannya. Dia tahu time bila nak beri pendapat,...time bila nak dengar sahaja ataupun time bila nak biar je aku nangis sorang-sorang. Selalunya, bila aku ragu-ragu nak buat keputusan, aku perlu pinjam logik akal dia sekejap so that I could make a sound decision :) Well, two heads are better than one, kan?


My Sleepy Turtle - Arfaiza
Hahaha nama Sleepy Turtle ni, aku yang bagi sebab semasa di kampus dulu, kalau dia mengantuk memang mirip rupa turtle tak cukup tidur :) Arfaiza, walaupun jauh kat utara -- tetap jadi tukang pujuk aku huhuhu. Kebiasaannya aku akan hubungi Ar bila aku perlu someone untuk sejukkan hati aku atau tenangkan aku bilamana kedua-dua insan kat atas tak boleh lakukan. Tak kisahlah kalau masalah tu disebabkan kealpaan atau kekhilafan aku sekalipun,..she doesn't play the blame game. Pendek kata, dia ni ala-ala ada soothing effect gitu!

Syukur Alhamdulillah, Allah kurniakan kalian bertiga dalam hidup aku. Mungkin selama ni aku lupa atau seolah-olah tak berterima kasih pada korang, but I really appreciate every single thing that you have done.
Truly, YOU ARE MY CONFIDANTES!!!

*Gambar diorang ni aku ambil profile pic FB je :)

Jumaat, September 02, 2011

Entri Pertama Pasca Raya

Assalamu'alaikum semua!
Salam sejahtera!
Selamat Hari Raya!
Salam Merdeka!
Selamat Menyambut Merdeka Raya!

Bagaimana sambutan merdeka raya kalian? Alhamdulillah, tahun ini sambutan Aidilfitri di pihak keluarga aku sederhana sahaja tapi penuh bererti. Inilah tahun pertama aku beraya tanpa arwah nenek. Selalunya setiap ahli keluarga terutama ibu akan sibuk siapkan keperluan hari raya seperti yang nenek inginkan. Ibu akan tempah rendang ayam, sate dan kuah lode kegemaran nenek. (Keluarga aku kecil je so tak payahla mimpi nak masak-masak sangat. Nanti menjelang pagi raya semua collapse hehehe). Angah akan ke hulu ke hilir pergi bank tukarkan duit baru untuk stok duit raya nenek dan tempah biskut mazola istimewa kegemaran nenek kat officemate dia (aku belum pandai nak buat biskut nih).

Aku pula seperti biasa akan uruskan kuih raya nenek. Biasanya aku akan siapkan semua order kuih & biskut raya tempahan orang. Dua tiga hari sebelum balik kampung barulah aku akan siapkan kuih raya nenek. Niat aku nak bagi kuih yang super fresh la untuk nenda tercinta ahaks. Tapi pepahamlah orang tua. Selagi kuih raya tak sampai depan mata, selagi tulah nenek akan terintai-intai setiap kali aku datang.

"Kuih raya nenek?"
"Jangan lupa kuih raya nenek, Long".
"Kuih raya kita dah siap?"
"Berapa jenis kuih kita tahun ni? Jangan lupa Almond London ye. Budak-budak suka coklat."

Ini antara dialog-dialog nenek di hujung-hujung Ramadhan. Itu dulu. Tahun ni semuanya berubah.
Ibu tempah makanan cukup-cukup untuk kami sekeluarga makan je. Angah pun tak perlu susah-susah pergi cari duit baru. Aku lagila...tak ada siapa nak tanya aku pasal kuih dah...




Nenek pergi pada awal bulan 7. Kehilangannya masih lagi terasa. Jadi tahun ini kami tak adalah nak beraya sakan. Selalunya raya pertama hingga ketiga memang tak dapat keluar rumah sebab ramai sanak saudara ziarah nenek. Tahun ni, kami pula yang pergi cari saudara. Hanya raya pertama je yang buka rumah untuk sanak saudara dan kenalan. Hari-hari seterusnya kami pulak jalan raya! Yang mana dah tua & uzur, yang kurang sihat, itulah yang jadi toplist. Alhamdulillah, aku berkesempatan lawat saudara-saudara yang pangkat moyang, nenek, tok wan. Jumpa dan ziarah mereka selagi ada kesempatan. Budaya ziarah menziarahi inilah yang nenek cuba terapkan dalam diri anak cucunya sejak dulu. She was right! Rapatkan silaturrahim tu satu hal. Gembirakan hati orang tua satu hal lagi. Aku dapat lihat betapa besarnya hati orang-orang tua ini apabila anak cucu datang cari mereka pada hari raya. Well, melihat senyuman dan kegembiraan mereka apabila dikunjungi sanak saudara jadikan raya aku lebih bermakna :)

Nenek, Along rindu nenek. Al Fatihah buat Arwah Hajah Norsidah Haji Ahmad.


Ahad, Ogos 28, 2011

Nasi Goreng Sambal Hijau


Ini sebenarnya juadah sahur yang aku masak minggu lepas. Itu yang 'sugul' dan serba simple aja presentationnya. Kebetulan ibu tidur rumah nenek temankan aku dan Angah. So, ngantuk pun kenalah bangun prepare something untuk jantung hati aku yang seorang ni. Setakat aku ngan Angah atau aku ngan Dah, sahur style koboi je (erk...koboi bersahur ke in the first place?).

Buka peti ais -- selongkar apa yang patut. Ada ayam panggang lebih buka malam sebelumnya - aku siat-siat untuk buat rencah. Jumpa pulak balance sambal hijau dua tiga hari lepas. Alhamdulillah, mudah kerja aku. Kelentung kelentang kelentung kelentang! Siappp!!

Haa...ini resepinya. Makan memang boleh terbukak mata!

Sediakan sambal hijau dahulu:

  • 1 - 2 labu bawang besar (potong dadu)
  • 4 - 5 ulas bawang putih (mayang)
  • 6 batang cili hijau dan 5 batang cili api (cili ni ikut citarasa masing-masing - boleh tumbuk/blend saja)
  • 1 keping asam keping
  • garam secukup rasa
  • minyak untuk menumis


  1. Panaskan kuali. Masukkan 2 ke 3 sudu minyak. Tumis bawang merah, diikuti dengan bawang putih hingga naik bau.
  2. Masukkan cili hijau dan cili api. Tumis hingga garing. Masukkan asam keping. Perisakan dengan garam. Hasilnya sepatutnya jadi macam sambal berlada hijau. (Kalau sambal hijau berlebih atau terlalu banyak untuk nasi yang hendak digoreng, jangan guna semua. Simpan selebihnya dalam peti ais).


Bahan-bahan untuk Nasi Goreng:
Nasi putih
Daging ayam yang dipotong kecil-kecil (Aku guna ayam panggang lebih dan siat-siatkan sahaja).
Daun sup (racik halus)
Serbuk kunyit
Garam (tak perlukan banyak sebab sambal hijau sudah ada garamnya)


  1. Panaskan kuali. Masukkan sambal hijau ikut citarasa. Tumis sekejap hingga sambal betul-betul garing. Siapa yang suka bawang lebih, bolehlah masukkan 1 labu bawang merah yang didadu dan tumiskan bersama sambal.
  2. Masukkan ayam. Gaulkan.
  3. Kemudian masukkan nasi putih. Taburkan sedikit serbuk kunyit. Gaul nasi hingga sebati. Biar sekejap atas kuali.
  4. Masukkan daun sup yang telah diracik. Tambah garam jika perlu. 
  5. Sedia untuk dihidang.


Jumaat, Ogos 26, 2011

Resepi Biskut Badam Lemak

Resepi Biskut Badam Lemak | Resepi ini sebenarnya sudah lama ada dalam simpanan koleksi resepi kuih raya. Sebelum ini memang tidak pernah sempat untuk cuba. Jadi, untuk raya tahun ini, kebetulan saya ada lebihan tepung biskut Marie di rumah, saya buatlah satu adunan. Sedap sangat! Rasa lemak biskut Marie tu yang menjadikan biskut ini lebih sedap. Rangup pun rangup. Ditambah pula dengan aroma parutan kulit lemon... memang pasti makan berulang-ulang punyalah!


Bersiap sedia tunggu giliran untuk masuk oven.


Resepi Biskut Badam Lemak

Bahan-bahan yang diperlukan:

Bahan A

  • 150g mentega
  • 120g gula icing
  • 1 sudu teh esen vanila

Bahan B

  • 60g serbuk badam
  • 60g tepung biskut marie
  • 200g tepung naik sendiri
  • 20-25g almond nibs/badam kisar
  • 1 sudu besar parutan kulit lemon

Bahan C

  • Putih telur
  • badam cincang (almond slivers)
  • Gula Hiasan - Hundreds and Thousands


Cara-cara :
  1. Krimkan bahan A hingga gebu dan berkrim.  Masukkan bahan B sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yang boleh diterap.
  2. Terap dengan acuan. Susunkan di atas dulang pembakar. Sapu sedikit putih telur di atas permukaan biskut. Letakkan badam cincang dan taburkan sedikit hundreds and thousands.
  3. Bakar biskut pada suhu 160 darjah celcius selama 20-25 minit.


Semasa bakar biskut, semerbak bau lemon memenuhi ruang dapur. Selamat mencuba! Oh, sorry tak sempat ambil gambar biskut apabila dah siap. Tergesa-gesa nak masukkan dalam balang untuk bawa balik kampung. 

Isnin, Ogos 15, 2011

Bedak Puteri Naga

"Awak tolong ambil bedak puteri naga saya sekali, tau!" Aku sempat pesan pada Dah sebelum letak telefon.

"Bedak puteri naga?" Laju je seorang teman bertanya dengan muka sedikit confuse. Mungkin pelik benar nama bedak tu di pendengarannya. Hahaha memang pelik pun. Ada ke puteri naga? Produk baru ke?

Sebenarnya bedak yang aku maksudkan ialah Johnson's Cooling Powder with Honeysuckle Extracts.



Aku je yang panggil Bedak Puteri Naga. Sebenarnya, it has something to do with the advertisement of this powder masa mula-mula keluar dulu. Kononnya little girl ni digambarkan sebagai puteri yang keluar bermain  dan bertukar jadi naga disebabkan bahang cahaya matahari.  So, the next day, apabila puteri dah pakai bedak ni, barulah puteri rasa selesa dan terus bermain sepanjang hari. Tak jadi naga lagi! :)

Bedak ni bukan sahaja sesuai untuk anak-anak yang nak keluar bermain. Aku suka pakai bedak ni bila kulit kena ruam atau gatal-gatal. Kulit aku ni jenis cepat kena alahan. Kalau jerebu atau terdedah kepada udara yang kotor, mulalah naik ruam. Salah makan, naik ruam. Kalau cuaca panas sangat, naik ruam atau gatal-gatal. Mengalahkan budak kecil.

Satu hari aku tergerak nak beli bedak ni. Tertarik sebab ada honeysuckle extracts. Bila cuba pakai serasi pula. Baunya sedap dan tak terlalu kuat (takdelah setiap kali kena ruam bau aku macam baby masam heheh). Teksture bedak pun lembut. Apa yang penting cooling effectnya amat sesuai untuk budak-budak (atau dalam kategori aku mak budak) yang sering alami gatal-gatal kulit atau ruam.

Bedak Puteri Naga berbaloi-baloi!!

Khamis, Ogos 11, 2011

Resepi Biskut Raya - Chewy Flakes Cookies

Bagi siapa-siapa yang tengah sibuk mencari resepi untuk kuih raya, boleh cuba yang ini. Mudah, ringkas dan anak-anak mesti suka! 


Cuma kena ada baking tray atau muffin tray yang ada lubang-lubang kecil untuk tekan kuih tu agar dapat bentuk sebelum dibakar.


Chewy flakes cookies



Bahan-bahannya:

A
70g gula halus
90g mentega

B
120g oat segera 
150g cornflakes
4 sudu besar madu/golden syrup
35g kismis hitam/kuning (ikut citarasa)

Cara-cara:
  1. Krimkan bahan A.
  2. Ramas oat segera dan cornflakes hingga hancur. Masukkan ke bahan A tadi.
  3. Masukkan madu/golden syrup dan kismis. Gaul hingga sebati.
  4. Bulat-bulatkan adunan dan tekan ke dalam baking tray. Mampat/padatkan. Oh, sebelum tu jangan lupa sapu tray dengan sedikit shortening atau mentega supaya tidak melekat :)
  5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius untuk 12 - 15 minit.


Nak lebih enak? Cairkan sedikit brown/dark chocolate dan 'drizzle' atas cookies ni.

Rabu, Jun 22, 2011

Misi Go Green!

Aku dah tak tahan lagi! Cuaca sekarang semakin teruk! Sudah tidak ada kompromi! Hendak atau tidak kita kena bertindak selamatkan apa yang kita mampu :) Sebenarnya semangat juang 'Go Green!' aku ni dah lama bercambah dalam diri, cuma aku amal dan praktikkan dalam 'skala kecil' je. Chewahhhhh!!! Skala kecil gitu! Maknanya di sini, aku dah cuba aplikasikan konsep Go Green! dalam kehidupan harian aku sedikit demi sedikit.

"Kalau kita je yang sibuk nak selamatkan bumi, tak kan ke mana!!" "Kalau kita seorang je yang jaga alam sekitar, seratus orang lagi cemarkan alam sekitar macam mana?" Ini antara respon yang biasa aku terima especially bila aku larang insan-insan tertentu daripada membuat pembakaran terbuka atau buang sampah merata-rata. Pada dasarnya, persepsi sebegini terzahir daripada pemikiran yang kurang diberi pendedahan terhadap apa itu pencemaran dan konsep menjaga alam sekitar. Memanglah jika difikirkan secara kasar usaha kecil tidak akan mampu memberikan impak atau hasil yang besar. Tetapi, bukankah setiap masalah akan lebih berkesan jika ditangani dari akar umbi? Mungkin hari ini dalam komuniti kita hanya 2 orang yang amalkan 'gaya hidup hijau' ini, esok tambah lagi 2 orang, lusa dan hari - hari selanjutnya akan bertambah lagi. Lama-lama satu komuniti akan amalkan gaya hidup ini, kemudian terbentuklah masyarakat yang prihatin terhadap alam sekitar.

Ramai yang tidak sedar bahawa dalam mengamalkan gaya hidup hijau ini, banyak yang boleh kita lakukan. Tidak perlu kita menyalak dan menyalahkan kilang-kilang yang keluarkan asap kotor atau pembangunan yang membina hutan batu demi hutan batu. Kita sebagai individu boleh bertindak (walaupun tindakan itu kecil, sekurang-kurangnya manfaatnya akan kita nikmati.)

So, mulai hari ini secara rasmi aku akan lebih aktif berkongsi dengan kalian semua apa yang boleh kita lakukan untuk selamatkan bumi. It is for a better living. Trust me.

Untuk post yang pertama ini, aku nak kongsikan perubahan-perubahan yang telah aku buat setakat ini di rumah aku dalam menyahut cabaran Go Green!:


  • Guna beg guna semula setiap kali keluar membeli belah. Seboleh-bolehnya aku akan cuba elak guna plastik. Tetapi, pandai-pandailah ikut logik akal. Tak semua benda yang kita beli boleh campak terus dalam beg tu. Ada yang kena pakai paper/plastik juga. :) (Aku jugak berterima kasih kepada Chucky sebab sentiasa pastikan ada beg guna semula dalam kereta. Kalau ikutkan sifat pelupa aku, dah bawak masuk rumah, beg tu tinggal-kekal lah kat dapur hahahah)
  • Aku dah tak beli plastik sampah. Plastik-plastik yang aku dapat masa shopping atau beli barang akan aku guna semula sebagai plastik sampah.
  • Setiap kali aku keluar rumah, aku bawa air minuman yang diisi dalam botol minuman/tumbler. So, aku tak perlu beli air mineral/air botol di luar.
  • Lampu kalimantang di rumah aku ditukar ke energy-saving bulbs. (Jimat tenaga!)
  • Ini penting sebab ramai yang buat walaupun tak perasan. Semasa berus gigi, jangan biarkan air pair mengalir. Kita akan gosok gigi sekurang-kurangnya 3 - 5 minit. Bayangkan berapa banyak air yang kita bazirkan dalam tempoh tu jika kita biarkan air mengalir...Belum campur time gosok gigi tulah kita berangan lebih :D tak ke haru! Kalau nak jimat lagi, gunakan gelas untuk berkumur. Satu gelas air dah lebih daripada cukup untuk 'mencuci gigi' heheheh.
  • Air rendaman pakaian jangan dibuang begitu sahaja. Gunakan untuk cuci lantai bilik mandi atau longkang.
  • Penggunaan semula kertas. Aku akan kumpulkan kertas-kertas A4 terpakai yang masih boleh digunakan bahagian belakangnya. Untuk ini, aku dapat support dan supply kertas daripada adik aku, Rena. Dia lah yang dengan luhur budi akan simpankan kertas-kertas yang masih boleh digunakan untuk aku. Aku banyak berjimat di sini terutama sekali dalam buat kerja-kerja research yang perlu print banyak drafts. Guna saja kertas terpakai. Kertas A4 yang bersih boleh guna untuk urusan atau tugas rasmi :)
  • Recycle - Untuk kertas-kertas terpakai yang tidak boleh digunakan lagi, katalog-katalog dan akhbar-akhbar lama, aku akan kumpul dalam stor. Cukup bulan atau bila stor dah nak penuh, aku akan hantar ke pusat kitar semula. Jangan bakar!!! Kita juga yang akan tanggung akibatnya bila bumi jadi semakin panas.

Tak susah pun kan?! OK. Selamat Mencuba. Let's Go Green!!!

Resepi Tart Badam Rasberi

Sebenarnya, saya tidak rancang pun untuk buat biskut. Biskut saya ini namanya Tart Badam Rasberi. Semalam, sewaktu kebosanan duduk seorang diri di rumah, saya masuk pantri untuk kemas bahan-bahan buat kuih dan biskut. Sudah agak lama tidak kemas stok tepung, gula, oat, serbuk koko dan macam-macam lagilah. Kena periksa juga mana tahu ada yang sudah sampai tarikh luputnya.  

Sedang kemas-kemas tepung, terjumpa serbuk badam. Pada mulanya, saya ingat hendak buat kek oren badam tetapi selera tu tidak rasa macam nak makan kek pula. Kebetulan di dalam peti sejuk masih ada kelongsong kuih tat - lebihan buat tart keju. Jadi, alang-alang bahan dah ada, bertukanglah sekejap di dapur olah resepi biskut ikut apa yang ada.


Tat Badam Rasberi di atas redai :)

Sedia untuk dimakan!


Oh, saya akan kongsikan resepinya nanti. Kena cari resepi buat kelongsong tu dulu, tidak ingat di mana aku letak. Selamat jamu mata dahulu!


Kemas kini 9/8/2011

Okey, ini resepinya:

Resepi Tart Badam Rasberi

Kelongsong Tart

Bahan A

  • 200gm butter
  • 100gm gula aising
  • 1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan B

  • 1 biji telur


Bahan C

  • 420gm tepung
  • 1 sudu besar susu tepung

Cara - caranya:

  1. Putar A hingga lembut. Masukkan B dan putar lagi sehingga gebu. Kemudian, masukkan C dan gaul sebati. 
  2. Tekan adunan ke dalam acuan tart. Cucuk dasar kelongsong dengan garfu supaya tidak menggelembung ketika dibakar. 
  3. Bakar pada 180 darjah celcius selama 15 minit atau hingga keperang-perangan.



Inti Rasberi

  • 100g mentega
  • 100g gula
  • 100g serbuk badam
  • 1 biji telur
  • secubit garam
  • 1 sudu teh esen vanila
  • jem rasberi secukupnya


Cara - caranya:
  1. Gaulkan semua bahan-bahan di atas (kecuali jem rasberi) sehingga sebati.
  2. Sediakan kelongsong tat, masukkan jem rasberi ke dalam kelongsong. 
  3. Masukkan bahan-bahan yang digaul sebati tadi secukupnya hingga menutupi jem rasberi dan permukaan atas kelongsong tat.
  4. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 15 - 20 minit.


Selamat mencuba!



Ahad, Jun 19, 2011

Happy Father's Day, Babah.

Hari ini sebelah pagi aku sibuk sikit siapkan report. By lunch dah siap dah segala kerja yang tertunggak. Terus call ayahanda yang berada di Banting, wish dia Happy Father's Day. Lamalah jugak kitorang borak. Sembang time Babah jiwang-jiwang ni seronok sebab Babah akan ungkit cerita-cerita lama and kitorang akan gelak berdekah-dekah.

Aku ingat lagi zaman sekolah rendah,.. aku suka tengok TV sampai tertidur di ruang tamu. Babahla yang akan dukung aku naik ke tingkat atas. Punyalah seronok sebab ada 'transport' naik ke bilik tidur! So, aku jadikan habit. Memang akan 'berkubang' depan TV dan tidur sekali kat situ. Tak apa, nanti Babah balik Babah hantar aku naik. Kalau Babah tak out-station, memang aku akan bangun pagi dalam bilik. Tapi, lama-lama Babah dah tak angkut aku lagi. Frust betul aku! Rupa-rupanya Babah dah 'sakit pinggang' angkat aku yang makin hari makin berat. Muahahaahaha!!! Lagipun dia tahu aku dah mua. So, paling baik dia buat - dia pasang lampu malap kat ruang tamu supaya aku tak takut dan ahli keluarga lain tak terkejut tengok ada lembaga tidur kat depan TV.

Naik sekolah menengah, pengalaman yang aku paling tak boleh lupa bila Babah ajar naik motor. Babah bawak aku pergi kat taman rekreasi area rumah kitorang. Punyalah bising mulut aku nak balancekan diri atas motor. Jalan sikit tumbang. Jalan sikit tumbang! Babah asyik gelak sambil geleng-geleng kepala. Aku yang penuh 'sound effect' ni kejap-kejap terjerit. Pandainya tidak! Alih-alih bila angkat muka, punyalah bergantang mata-mata orang memandang. Siap senyum-senyum simpul lagi. Malu punya pasal, itulah kali pertama dan terakhir aku belajar bawak motor dengan Babah :) Sampai sekarang Babah akan gelakkan aku pasal perkara ni.

Kalau aku ditanya 1 perkataan yang best describes Babah, aku akan kata 'FUNNY'. Bagi aku Babah tak pernah kering lawaknya. Bayangkan kalau aku tanya tengah buat apa, dia boleh selamba jawab 'tengah ketip kuku gagak'! Tapi dalam lawak dan lucunya Babah, banyak juga aku belajar tentang hidup daripada dia. Pernah suatu masa, di hadapan Babah, aku pernah minta pengasuh aku baca apa yang aku tunjukkan (saja nak test pengasuh aku tu pandai baca ke tidak, psiko kan aku masa kecik-kecik? Bila pengasuh aku diam tak respon, punyalah aku happy sebab dapat buktikan yang dia tak boleh membaca ---Oh My God!! Lempang sikit budak psiko nih! What was I thinking? Right after that, Babah terus sound aku cakap apa yang aku buat tu salah. Dia kata, walaupun orang tu tak tahu, aku tak boleh malukan dia. Dari situlah aku belajar yang perbuatan kita buka aib dan kelemahan orang tu salah. Kira di peringkat awal jugalah I learnt that precious lesson. Niat nak tunjuk smart depan Babah terus padam. Malu adalah!

Gambar aku masa kecil dengan Babah
Babah, Selamat Hari Bapa! Along doakan Babah sentiasa sihat, panjang umur dan terus-terusan dirahmati Allah.

Sabtu, Januari 29, 2011

Setiap cerita ada dua sisi.

Bayangkan sewaktu kita tengah makan, ada orang mula sessi 'pot pet pot' dan kita tumpang share mendengarnya,

"Tau tak si S tu tak patut betul. Z tu terang-terang tengah mengandung,...ada ke patut dia minta duit daripada Z?!"

Apa reaksi korang? Tipulah kalau semua ambil sikap berkecuali atau tidak mahu ambil peduli. Pasti ada yang terus menghukum S. Mungkin berbakul-bakul S terima maki hamun atas sikapnya yang tidak berperikemanusiaan tu. Apatah lagi 'mangsa' S seorang wanita mengandung! Silap haribulan S boleh dipulaukan teman-temannya.

Itulah hakikatnya dunia hari ini. Manusia hanya dengar cerita yang mereka mahu dengar sahaja. Kita cepat melatah dan menghukum tanpa usul periksa. Ingat, setiap cerita ada dua sisi. Ada pihak A, ada pihak B. Situasi di atas tu hanyalah satu sisi. Apa cerita satu lagi?

"Memang saya minta duit daripada Z. Saya telah melaksanakan tugas/khidmat untuk keluarga Z tetapi keluarga Z masih belum langsaikan bayaran perkhidmatan saya."

Nah, so sekarang kalian berpihak di sebelah mana?

Kasihan? Kesian pada Z sebab Z mengandung? "Tak baik minta duit daripada orang mengandung!" Well, jangan cepat melatah. Don't simply jump to conclusion! Bukannya si S ni pergi tikam perut dia minta duit.

Kalau fikir kasihan, kasihankan juga si S. Dia dah penat bekerja, tapi tidak dibayar. Baik sangat ke aniaya orang begitu? Orang dah berkhidmat untuk kita, kita tangguhkan bayarannya. Siapa lagi kasihan? Cuba fikir elok-elok.


Heheheh moralnya di sini, setiap cerita ada dua belah,...ada dua sisi. Sebelum kita menghukum seseorang atau 'pikul tanggungjawab' untuk hebohkan apa-apa cerita, fikirkan kemungkinan cerita di pihak yang lagi satu. Wajarkah kita 'menyelit' di antara kedua-duanya? Fikir elok-elok. Insya Allah, kita akan jadi insan yang lebih baik, lebih berhemah hehehehe


Saya tak mahu jadi Z (sebab saya memang tak boleh tidur lena kalau berhutang dengan orang) dan saya juga tak rela jadi S.

Ahad, November 14, 2010

Kerjasama seperti Wonderpets

Sepanjang minggu ni boleh dikatakan aku buat kerja dari rumah. So, sambil-sambil aku menyudahkan kerja, aku tengoklah TV. Malas nak tukar-tukar channel, aku layan je TV3. Bukan nak tengok sangat pun, just nak biar ada bunyi bising buat teman :)

Tepat pukul 3 akan ada slot cerita dongeng@teladan Indonesia. Dahlah tajuk ceritanya panjang-panjang,..yang peliknya banyakla pulak cerita-cerita dongengnya. Seingat akulah, jarang aku 'tertengok' (atau sebab aku dah busannnn, aku tengok heheh) cerita tu berulang. Cerita Tangkuban Perahu ada, orang kena sumpah jadi ikan la, cerita ala-ala Hansel & Gretel pun ada. Punyalah banyak cerita-cerita dongeng dari seberang!

Kenapa kita tak boleh ada koleksi cerita teladan@dongeng sebanyak itu? Bukannya apa. Aku pernah berbual dengan seorang anak dan kebetulan aku bergurau, "Yelah, kamu kan kuat macam Badang!" "Badang? Badang tu apa?" Terpempan aku lima enam minit. Tak tahu Badang tu apa? Aku tanya pula pada teman-teman yang lebih kurang seusia dengannya. Masing-masing geleng kepala. Bila fikir-fikir balik, logiklah diorang tak tahu. Zaman sekarang mana lagi ada tayang cerita-cerita teladan@dongeng untuk kanak-kanak. Dulu masa aku kecil-kecil, ada banyak animasi cerita teladan kat TV. Arnab dan Kura-kura, Katak Sombong dan macam-macam cerita Sang Kancil. Kalau sebut pasal Sang Kancil je, automatik kita tahu Sang Kancil tu bijak berhelah! Sekarang mana ada lagi. Budak-budak sekarang tengok Wonderpets, Spongebob dan Dora the Explorer, (tak pun sepupunya yang bernama Diego). Yang dah besar sikit tengok Kamen Rider. Macammana diorang nak kenal Badang...

Aku rasa perlu ada pihak yang ambil inisiatif hidupkan kembali cerita-cerita teladan ni. Jangan nanti sampai satu hari,  perumpamaan 'kuat seperti Badang', 'cerdik seperti kancil' dan 'lambat seperti kura-kura' jadi tidak relevan pula. 

Anak-anak hari ini, tidak tahu apa itu 'kuat seperti Badang', I guess mereka hanya tahu 'kerjasama seperti Wonderpets' hehehe

Sabtu, Oktober 23, 2010

Asmara - Slot Lestari TV3

Aku jarang tonton slot Lestari di TV3 sebab aku ada kelas sebelah malam. Tapi, bila tengok iklan drama ni kat TV aku jadi berkenan pula nak tengok! Heheheh semuanya kerana aku memang suka lagu 'Menyesal' (6ixth Sense) yang jadi theme song drama ni. Kat bawah ni aku copy + paste sinopsis drama ni.

Sinopsis ASMARA di Slot Lestary TV3 
Asmara mengisahkan Zaliya (Faezah Elai) yang terlanjur dengan teman lelakinya, Raziq (Nazim Othman) sehingga mengandungkan anak luar nikah. Bagi menutup malu, ayah Zaliya, Sahlan meminta Malik membenarkan anaknya, Asmara (Shaz Jazle) mengahwini Zaliya kerana Malik pernah berjanji untuk membalas hutang nyawanya. 
Malik yang tidak mengetahui tentang kehamilan Zaliya telah meminta Asmara menunaikan janjinya kepada bapa Zaliya. Walaupun keberatan dan mengenali perangai buruk Zaliya yang sekolej dengannya, Asmara terpaksa setuju dan melupakan perasaan hatinya dengan rakan baiknya Melati (Faralyna).

Pada malam pertama perkahwinan, Zaliya telah membongkar rahsianya malah dia juga memberitahu Asmara bahawa mereka hanya perlu berlakon dan akan meneruskan kehidupan masing-masing seperti biasa.
 Asmara yang mengetahui cerita sebenar Zaliya merasa tertipu dan marah kerana dijadikan Pak Sanggup oleh bapanya sendiri dek kerana terhutang nyawa. Zaliya pula tidak puas hati kerana dijodohkan dengan Asmara, sering mencari salah Asmara dan meminta diceraikan.

Asmara akur dengan permintaan Zaliya dan akan menceraikannya selepas dia melahirkan anak. Zaliya terpaksa menangguhkan pembelajarannya di kolej kerana kandungannya semakin membesar. Sahlan bimbang jika rakan-rakan perniagaan akan mengetahui tentang Zaliya telah mengurung Zaliya di rumah. Walaupun tidak mencintai Zaliya, Asmara telah bertindak untuk melindunginya dan berpindah keluar daripada rumah Sahlan. Asmara telah memikul tanggungjawabnya sebagai seorang suami dan berusaha untuk menjaga keperluan harian Zaliya yang sedang sarat mengandung. Zaliya mula berbaik-baik dengan Asmara dan jarang sekali bergaduh dengannya kerana Zaliya banyak bergantung kepada Asmara. 
Raziq pula berasa tidak puas hati kerana Zaliya tidak mengugurkan anaknya dan telah merancang sesuatu. Adakah bunga-bunga cinta akan mekar di hati Asmara dan Zaliya? Bagaimana pula dengan nasib Melati?

Berminat? Jom tonton sama-sama. Selalunya aku akan layan catch up TV di tonton.com.my. Oklah. Setakat episod 7 yang aku tengok, cerita ni best. Cuma kadang-kadang ada scenes yang slow sikit dan melambatkan jalan ceritanya. Yelah, jenuh jugak nak tahu apa jadi sebab cerita ni seminggu sekali je.


Mengapa korang kena tengok cerita ni?
  • Terbitan Suhan Movies
  • Skrip oleh Syarifah Abu Salem
  • Barisan pelakon yang boleh & pandai berlakon :) Faezah Elai, Shaz Jazle, Dian P. Ramlee, Fauziah Nawi, Fiza Elite
p/s: kalau tak ada yang berkenaan, maknanya drama ni tak sesuai untuk tontonan korang :)

Rabu, Oktober 20, 2010

Resepi Makaroni Bakar Berempah

Hari ini aku ingin kongsikan resepi Makaroni Bakar. Resepi ni sebenarnya aku buat pada awal bulan Oktober lagi, baru sekarang ada masa untuk terbitkan entri di blog.

Basically, nak buat makaroni bakar ni banyak cara dan terpulang pada citarasa kita. Dulu, masa mula-mula orang sibuk buat makaroni bakar, bahan-bahannya diolah ikut selera orang kita. Guna rempah kari  (supaya rasanya ala-ala spicy) dan makaroni tu dimakan dengan sos cili atau sos tomato. Sekarang ni kebanyakan makaroni bakar dibuat ala-ala masakan itali - guna mixed herbs, cheese dan tomato puree.

Oleh sebab aku suka dua-dua version, aku gabungkan jadi satu resepi baru.


Resepi Makaroni Bakar Berempah

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • Satu pek makaroni (400-500gram). Kalau rasa banyak sangat, guna separuh sahaja. Rebus dahulu dan ketepikan
  • Bawang besar dan beberapa ulas bawang putih
  • Minced meat/chicken
  • 5 sudu besar rempah kari (2 1/2 sudu besar untuk separuh adunan :))
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 1 tin cendawan butang (aku selalu beli yang dalam tin dan dah siap dihiris)
  • 1 tin susu cair
  • 5 biji telur
  • Keju parut/ Keju keping 
  • Garam
  • Kalau nak lagi berwarna-warni hidangan ini nanti, bolehlah tambah sedikit lobak merah atau mixed vegetables.

Cara-caranya:

  1. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris nipis hingga naik bau.
  2. Masukkan serbuk kari dan tumis hingga rempah masak. Kalau takut rempah hangus masukkan sedikit air. Kemudian masukkan daging/ayam cincang dan goreng seketika.
  3. Masukkan tomato puri dan tambah air jika perlu. Biarkan atas dapur seketika sehingga daging betul-betul masak.
  4. Masukkan cendawan butang dan lobak/mixed vege.
  5. Perisakan dengan garam.
  6. Tapis makaroni yang direbus tadi dan gaulkan hingga rata. Bagi penggemar keju, bolehlah masukkan sedikit keju parut dan kacau lagi hingga rata. Kemudian, masukkan ke dalam loyang atau casserole.
  7. Mampat-mampat dan ratakan. Pukul telur dengan susu cair - tuangkan ke atas makaroni tadi secukupnya.
  8. Taburkan permukaan atas makaroni (hingga penuh/tertutup) dengan keju parut atau kepingan keju. Untuk kelainan, bolehlah taburkan sedikit parsley atau daun bawang :)
  9. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 - 35minit. 

Inilah hasilnya! Maaf kualiti gambar tidak semenggah. Bahagian atas tu aku hanya letak keju parut. Tidak letak apa-apa daun.


Makaroni bakar berempah.

Selamat mencuba! 

Sabtu, Februari 13, 2010

Aku dan Beg Guna Semula

Semalam aku pergi shopping dekat Tesco Mutiara Damansara. Barang dapur+keperluan harian banyak nak kena beli. Last week dapat kupon diskaun Clubcard RM15. Bolehla guna! :D Seperti biasa time sampai kat kaunter pembayaran, mata aku mesti tertarik kat beg-beg guna semula Tesco. Aku dah ada satu sebelum ni [Entri Aku & Beg Tesco]. Masih tahan sampai sekarang sebab beg tu diperbuat daripada tali jut...alah senang cakap dari guni ;) macam - macam benda dah aku angkut guna beg tu.

Memandangkan beg tu dah mula lusuh, (alasan untuk cari beg baru sebenarnya hehehe) aku pilih satu lagi design beg kumbang yang aku dah berkenan sejak dulu, cuma selama ini menahan diri untuk tidak beli - 'membeli ikut keperluanlah' kononnya. Sebelum ni, aku dah beli beg Tesco yang Rizalman designed but then aku bagi souvenier kat kawan sebagai langkah pertama nak encourage dia minimakan penggunaan plastik.

So, tadaaaaaaa!!! Inilah beg guna semula aku yang baru!

Comelkan? Aku suka sangat dekat kumbang-kumbang yang merayap tuh.

Kat bawah ni pula beg guna semula lain yang ada dalam 'koleksi' aku sekarang :)


Well, this is the least that I can do to protect the environment. Walaupun ada sesetengah pihak yang akan claim kata usaha-usaha kecil sebegini tidak akan membawa apa-apa perubahan,..aku tetap positif. Kalau 1 hari 10 orang mula kurangkan penggunaan plastik,...lama-lama berjaya juga kan kita kurangkan sampah. In other words, selamatkan alam sekitar (walaupun bunyinya terlalu hampir dengan elemen superhero). Tak tahanlah, sekarang ni cuaca panas sangat!!!!

Rabu, Februari 10, 2010

Pergi Jauh Dariku!!

Semalam bangun tidur dah rasa lain macam. Tekak rasa kering dan berpasir. Bengkak pun ada. Hidung pulak dah mula block. Aiseyyyy,...nak kena flu ke aku nih?! Aku cukup alah dengan virus yang satu ni. Kalau kena selesema rasa macam nak lumpuh operasi satu badan! Sakit kepala lah...peninglah,...bayanglah,...Orang lain kalau selesema boleh buat macam-macam, aku OUT terus! Janganlah ajak aku berfikir kalau dalam situasi 'running nose' ni. Memang takkan jadi apa-apa :(

Mujurlah housemate aku dengan murah hatinya buatkan aku teh panas. Siap letak mint lagi. Rasa lega sikit. Terima kasih, beb. I owe u a lottttt! Kebetulan tiada tuntutan kerja, so aku rehatlah sepanjang hari. By petang dah rasa okay sikit dah.

Nak dijadikan cerita, malam tadi aku balik kena hujan pulak. So, memang rezeki nak sakit,...aku mulakan pagi dengan Aaaaacccccchoooooo! Heheh pening-pening mula sampai, temperature mula naik. Terus aku selongkar kotak ubat aku. Dua bulan lepas ibu ada beri aku ubat selesema - Rhinocort Aqua. Bukan pil, but nasal spray. Hari ni ada a few things nak kena uruskan. So, makan ubat yang boleh ajak aku tidur adalah sesuatu yang sangat-sangat perlu dielakkan. Aku pun pakailah ubat tu. Syoooohhhhh! Pegi jauh-jauh flu! Jangan singgah kat badan aku lama-lama!


Alhamdulillah, dengan izin Allah, masa aku tulis entri ni, aku dah okay 90 % :) Syukur banyak-banyak! Kiranya aku serasilah dengan nasal spray nih. So, kalau korang nak ubat flu yang tak mengantuk, (especially yang tak tahan makan pil tu) boleh cuba Rhinocort ni. Harga sila rujuk pada farmasi atau klinik berdekatan eh. Aku nya sponsored by Cekebon.