Khamis, Ogos 26, 2021

Puding Biji Chia untuk Sarapan dan Pencuci Mulut

Biji chia atau chia seed banyak manfaatnya untuk kesihatan. Mengandungi serat, antioksida, Omega-3, protein dan pelbagai vitamin dan mineral, pengambilan chia seed baik untuk jantung, sistem pencernaan, otot dan tulang, mengurangkan tanda-tanda penuaan dan membantu kita mendapatkan kulit yang lebih sihat.


Disebabkan khasiatnya, tidak hairanlah jika biji ini selalu dimasukkan ke dalam diet pemakanan harian.

Contoh hidangan mudah yang menggunakan biji chia:

  1. Air chia seed. Masukkan chia seed ke dalam minuman kalian. Air kosong, jus buah segar, air lemon, kopi atau teh tanpa gula dan biar seketika sehingga chia seed kembang. Saya suka buat teh dengan sedikit parutan halia atau hirisan lemon. Segar dinikmati dingin. Oh,  lagi satu, jadikan salah satu bahan untuk lai chi kang pun sesuai.
  2. Taburan di atas roti bakar atau salad. 
  3. Puding biji chia

Di bawah ini, chia seed pudding saya.

Rabu, Ogos 25, 2021

Pau Bolognese Bobos

Baru-baru ini, ada rezeki kami dapat pau frozen. Saya pun dengan gembiranya menunggu pau sampai ke depan pintu rumah. Sewaktu hendak masuk semula ke rumah, adalah pula si Dobuli. Kucing yang kami gelar Dobuli ini kekasih tak dianggap si Yuri. 😂 Seperti biasa Dobuli tidak pernah putus asa dengan percubaan-percubaannya untuk masuk rumah. 

Struggle jugalah saya di pintu gelangsar nak mengelak Dobuli dan pada masa yang sama cuba menghalang kucing tu daripada lolos masuk. Umpan dengan makanan treat pun tak jalan!

Malangnya, setelah berjaya masuk, pau-pau di tangan saya yang diisi di dalam beg kertas bobos satu per satu jatuh ke lantai. Menjeritlah saya "5 second rule! 5 second rule!" sambil sibuk mengutip 8 biji pau yang bergelimpangan. Mujurlah pagi tu Bott baru lepas sapu dan mop kawasan depan pintu. Kira boleh diterima pakai konsep 5 second rule saya hahaha


Tips Dapur - Cara Simpan Halia, Kelapa Parut dan Susu

Hari ini saya ingin kongsi semula beberapa tips penyimpanan bahan-bahan masakan seperti halia, kelapa parut dan susu segar supaya tahan lebih lama. Faham-faham sahajalah dengan situasi semasa, kita masih tidak boleh kerap keluar untuk dapatkan barang dapur dan keperluan harian. Maka, bahan apa yang boleh dipanjangkan hayat dengan cara penyimpanan tertentu, kita usahakanlah ya. 


  • Halia

Di rumah ini, kami memang suka guna halia baik dalam masakan mahupun minuman. Jadi, insya-Allah tidak akan berdepan dengan masalah halia lama terbiar tidak digunakan sehingga mengecut dan mengering. Disebabkan banyak guna halia,  saya biasanya akan beli halia dalam kuantiti yang banyak (lama sikit nama halia tidak akan muncul dalam shopping list) dan lakukan seperti di bawah ini.

Isnin, Ogos 23, 2021

Resepi Lempeng Oat dan Pisang

Assalamualaikum.

Hari ini saya ingin kongsi resepi sihat lempeng oat dan pisang. Lebih kurang seperti lempeng pisang biasa tetapi lempeng yang ini versi rendah kalori kerana kita guna oat. Bagi yang tercari-cari idea bagaimana untuk memasukkan oat dalam hidangan atau menu harian anda, lempeng oat dan pisang ini sesuai untuk sarapan atau minum petang. Bukan sahaja mudah disediakan, malah lempeng ini berkhasiat dan mengenyangkan.


Lempeng Oat dan Pisang

Resepi Lempeng Oat dan Pisang

Bahan-bahan yang diperlukan:

  • 2 biji pisang bersaiz besar (+/- 280 - 300g). Jika guna pisang yang bersaiz sederhana atau kecil, tambah bilangan pisang. Lebih masak pisang lebih baik kerana kita akan peroleh manis daripada pisang ini.
  • 2 biji telur
  • 1 cawan rolled oats
  • 1/2 sudu teh serbuk kayu manis
  • 1 sudu teh serbuk penaik
  • 2 - 3 sudu besar susu (optional)
  • secubit garam
  • sedikit minyak kelapa, minyak sayuran atau mentega untuk lengser kuali leper